Yhteiskuntatieteiden ja filosofian kandidaattiohjelma
Kuvaus
Yhteiskuntatieteiden ja filosofian kandidaattiohjelman tarkoitus on kouluttaa akateemisia osaajia, joilla on laaja-alaiset tiedot yhteiskunnasta, politiikasta, yhteiskuntatieteiden teorioista ja keskeisistä filosofisista käsitteistä sekä metodologisesta ajattelusta ja tutkimusmenetelmistä. Monialainen kandidaattiohjelma tuottaa opiskelijalle valmiuksia tieteelliseen ajatteluun yhteiskunnallisilla aloilla ja filosofiassa. Opiskelija omaksuu välineitä tarkastella ja tulkita monitahoisia yhteiskunnallisia ja filosofisia kysymyksiä, tuntee alan historian pääpiirteet sekä metodologiset pääsuunnat.
Maisterivaiheen opintosuuntia ovat filosofia, sosiologia, politiikka ja yhteiskuntapolitiikka. Jatkaakseen yhteiskuntatieteiden ja filosofian maisteriohjelmassa valitsemassaan opintosuunnassa tulee opiskelijan suorittaa kyseisen opintosuunnan määrittelemät menetelmä- ja sisältöopinnot aineopinnoissa. Opiskelija voi opiskella useamman opintosuunnan opinnot tai opintoja oman kiinnostuksensa mukaisesti. Temaattiset ja monitieteiset moduuliopintokokonaisuudet tarjoavat mahdollisuuden syventää tietämystä ja osaamista tiettyyn ilmiöön tai teemaan kuten kestävyyskysymyksiin, yhteiskunnallisiin muutoksiin ja kriiseihin, etiikkaan tai digitaalisuuteen keskittyen. Opiskelija syventää ja suuntaa asiantuntijuuttaan valinnoillaan.
Yhteiskuntatieteiden ja filosofian kandidaattiohjelma ja maisteriohjelma antavat opiskelijalle valmiudet työskennellä erilaisissa yhteiskunnallisten ja akateemisten alojen työtehtävissä sekä toimia asiantuntijana opiskelijan suuntautumisen ja tavoitteiden mukaisesti. Tutkinto-ohjelmien syvällinen käsitteellinen ja metodologinen painotus tuottaa valmiudet vaativiin asiantuntijatehtäviin erilaisilla aloilla.
Osaamistavoitteet
Kandidaattiohjelman suoritettuaan opiskelija ymmärtää yhteiskunnallisia prosesseja ja rakenteita sekä poliittisia ajattelu- ja toimintamalleja ja filosofian keskeiset osa-alueet opiskeltuaan ymmärtää laajasti inhimillisen toiminnan perusteita.
Opiskelija osaa arvioida ja soveltaa yhteiskuntatieteellistä tietoa kriittisesti ja tutkimusperustaisesti. Hän osaa analysoida ja etsiä luovia ratkaisuja nyky-yhteiskunnan monimutkaisiin tai ennakoimattomiin ongelmiin sekä hahmottaa erilaisten yhteiskunnallisten ilmiöiden syntyä ja taustoja. Opiskelija tuntee tieteen kentällä toimimiseen ja tutkimuksen tekemiseen liittyvät eettiset käytännöt ja vastuun ja kykenee soveltamaan hankkimaansa tietoa eettisesti kestävällä tavalla.
Opiskelijalla on tutkimuksen tekemisen perusvalmiudet. Hän osaa tunnistaa ja muotoilla tutkimuskysymyksiä, hakea tietoa eri lähteistä ja ymmärtää teorian sekä havainnon merkityksen. Opiskelija osaa jäsentää ja arvioida valitsemalleen alalle olennaista tieteellistä keskustelua. Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa tieteellisen tutkielman, jossa hän käyttää tutkimusasetelman ja alan kannalta relevantteja tutkimusmenetelmiä, soveltaa teoreettisia näkökulmia sekä tekee tuloksia koskevia päätelmiä.
Opiskelija osaa työskennellä monimuotoisesti niin itsenäisesti kuin ryhmässä ja ryhmän jäsenenä. Hän osaa ilmaista itseään ja viestiä suullisesti ja kirjallisesti erilaisissa vuorovaikutustilanteissa sekä omaa keskeiset digitaaliset taidot. Opiskelija kykenee toimimaan omalle alalleen tarpeellisissa kansainvälisissä ja monikulttuurisissa ympäristöissä ja yhteisöissä. Hänellä on käsitys alansa ja toimintansa merkityksestä ja työelämässä tarvittavasta osaamisesta ja hän osaa suunnata opiskeluaan sekä tunnistaa ja arvioida osaamistaan tavoitteidensa mukaisesti.
Ohjelman suoritettuaan opiskelijalla on edellytykset aloittaa yhteiskuntatieteiden ja filosofian maisteriopinnot ja kehittyä valitsemansa tieteenalan asiantuntijaksi.
Rakenne
- Tarkka kuvaus
Yhteiskuntatieteiden ja filosofian aineopinnot
50+ opYFIAINValitse kaikki (50+ op)Opintosuuntakohtaiset sisältöopinnot
Valitse väh. 20 opFilosofian opintosuunnan sisältöopinnot
Valitse kaikki (20 op)Sosiologian opintosuunnan sisältöopinnot
Valitse kaikki (20+ op)Sosiologian valinnaiset sisältöopinnot
Valitse väh. 10 op
Yhteiskuntapolitiikan opintosuunnan sisältöopinnot
Valitse kaikki (20 op)
Opintosuuntakohtaiset menetelmäopinnot
Valitse kaikki (20+ op)Pakolliset menetelmäopinnot
Valitse 1 kpl (15 op / 45 op)Filosofian pakolliset menetelmäopinnot
Valitse kaikki (15 op)Politiikan pakolliset menetelmäopinnot
Valitse kaikki (15 op)Sosiologian ja yhteiskuntapolitiikan pakolliset menetelmäopinnot
Valitse kaikki (15 op)
Valinnaiset menetelmäopinnot
Valitse väh. 5 op
Tutkielmaopinnot
Valitse kaikki (10 op)
Vapaasti valittavat opintokokonaisuudet
Valitse väh. 0 op- Vapaasti valittava opintokokonaisuus
Viestintä- ja kieliopinnot
Valitse 1 kpl (11+ op)- Tarkka kuvaus
Viestintä- ja kieliopinnot
12+ opXUVK_YFIValitse kaikki (12+ op)Akateemiset tekstitaidot ja akateeminen vuorovaikutus
Valitse kaikki (6 op)Monikielinen vuorovaikutus
Valitse kaikki (3 op)Tutkimusviestintä
Valitse kaikki (3 op)Vapaavalintaiset viestintä- ja kieliopinnot
Valitse väh. 0 op- Vapaasti valittava opintojakso
Suositeltu opintojakso
Valitse väh. 0 kpl (0–5 op)
- Tarkka kuvaus
Viestintä- ja kieliopinnot
12+ opXKIE_YFIKAValitse kaikki (11+ op)Äidinkieli
Valitse väh. 3 opToinen kotimainen kieli
Valitse kaikki (2–5 op)Vieras kieli
Valitse väh. 6 opEnglanti
Valitse kaikki (3–16 op)- ValintaryhmäValitse väh. 0 kpl (0–12 op)
Jos suoritat englannin kielestä 6op, valitse tämä rakenne
Valitse väh. 0 kpl (0 op)
Espanja
Valitse kaikki (2+ op)Ranska
Valitse kaikki (5–13 op)Saksa
Valitse kaikki (4+ op)Venäjä
Valitse kaikki (2+ op)- ValintaryhmäValitse väh. 0 op
Vapaavalintaiset viestintä- ja kieliopinnot
Valitse väh. 0 kpl (0+ op)- Vapaasti valittava opintojakso
Suositeltu opintojakso
Valitse väh. 0 kpl (0–5 op)
- Tarkka kuvaus
Muut opinnot
0+ opYFIKAMUUValitse kaikki (5+ op)Yleisopinnot
Valitse kaikki (5–18 op)Suositeltu opintojakso
Valitse väh. 0 kpl (0–8 op)
Vapaasti valittavat opintojaksot
Valitse väh. 0 op- Vapaasti valittava opintojakso