Muuttuvan työelämän viestintä

Viestintäosaamista työelämän tarpeisiin

Uudenlaisessa monikielisessä ja hybridissä työelämässä, jota myös digitalisaatio ja teknologinen kehitys jatkuvasti muuttavat, tarvitaan yhä moninaisempaa viestintä- ja vuorovaikutusosaamista. Tähän tarpeeseen avoin yliopisto ja Movi ovat yhteistyössä tuottaneet Muuttuvan työelämän viestintä -opintokokonaisuuden, joka antaa työkaluja oman viestinnän kehittämiseen.

Opinnoissa tarkastellaan työelämän viestintäilmiöitä, kartoitetaan oman osaamisen syventämistarpeita, perehdytään työelämän viestintään sosiaalisessa mediassa ja syvennytään vuorovaikutuksen merkitykseen työhyvinvoinnissa.

Tällä hetkellä kokonaisuudessa on kolme opintojaksoa: Virtaa viestintään työelämässä 5 op, Työelämän viestintä sosiaalisessa mediassa 3 op sekä Vuorovaikutus ja työhyvinvointi 3 op. Kaikki jaksot ovat suoritettavissa etäopintoina, ovat avoimia kaikille ja voivat soveltua JYU:n tutkinnoissa valinnaisiin viestintä- ja kieliopintoihin (opiskelijalla ei tarvitse olla tutkintotavoitteita).

On suositeltavaa, että suoritat ensin Virtaa viestintään työelämässä -kurssin. Se on suositeltava (mutta ei pakollinen) esitieto muille Muuttuvan työelämän viestintä -kokonaisuuden jaksoille. Jos et ole aiemmin opiskellut avoimessa yliopistossa, suosittelemme ensin osallistumista maksuttomalle Orientaatio jatkuvaan oppimiseen 1 -kurssille. Se on yhden opintopisteen laajuinen, ja suoritettavissa joustavasti verkko-opiskeluna itsenäisesti.

Tiukkaa asiaa kepeyttä unohtamatta

Virtaa viestintään työelämässä tarjoaa tutkitulla tiedolla rakennettuja työkaluja niille, jotka ovat esimerkiksi erilaisissa työelämän siirtymätilanteissa kuten vaihtamassa työpaikkaa tai palaamassa työhön. Kurssi sopii myös kaikille niille, jotka miettivät, millä taidoilla uudenlaisessa monikielisessä ja hybridissä työelämässä pärjää. Kurssilla tarkastellaan mm. erilaisia työyhteisöjä, tiimissä toimimista sekä rakentavaa palautevuorovaikutusta. Kurssin erikoisuus on pakohuonepeli, jossa päästään ratkomaan yllättäviä viestinnällisiä haasteita.

Työelämän viestintä sosiaalisessa mediassa -kurssilla pääset kasvattamaan some-osaamistasi: perehdyt sosiaalisen median viestintään ja kehität somestrategian esimerkiksi yrityksellesi, työpaikallesi, yhdistyksellesi tai itsellesi ammatillisen osaamisen näkökulmasta. Kurssilla voit keskittyä sosiaalisen median viestintään joko organisaation tai henkilöbrändin näkökulmasta.

Vuorovaikutus ja työhyvinvointi -jaksolla syvennytään vuorovaikutuksen merkitykseen työhyvinvoinnissa. Opit analysoimaan työyhteisön vuorovaikutusta ja tekemään työhyvinvointisuunnitelman kurssilla käsiteltyjä teemoja hyödyntäen. Tämä on keskusteleva ja tiimipohjainen kurssi, joka on suunniteltu mukailemaan aitoja viestintätilanteita.

Opintojaksojen tarkempiin tietoihin pääset klikkaamalla opintojakson nimeä alla ja valitsemalla Ilmoittaudu opintoihin -välilehden. Syyslukukauden kurssitoteutukset pyritään saamaan julkaistuksi kesäkuussa 2023, kevätlukukauden toteutukset viimeistään syksyllä 2023.

Ennakkotietona: Virtaa viestintään työelämässä on tarjolla alkusyksystä (ilmoittautuminen 1.7.-31.8.) sekä uudelleen keväällä 2024 (ilmoittautuminen 1.12.-18.1.). Työelämän viestintä sosiaalisessa mediassa on tarjolla loppusyksystä (ilmoittautuminen 24.8.-12.10.), ja Vuorovaikutus ja työhyvinvointi puolestaan kevään 2024 lopulla (ilmoittautuminen 15.1.-3.3.).