Varhaiskasvatuksen opettajan kandidaattiohjelma

Tutkintonimike:
Kasvatustieteen kandidaatti
Tutkinto-ohjelman tyyppi:
Alempi tutkinto-ohjelma
Laajuus:
180+ op
Suorituskieli:
suomi
Vastuuorganisaatio:
Kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunta
Järjestävä organisaatio:
Kokkolan yliopistokeskus Chydenius
Opetussuunnitelmakaudet:
2021-2022, 2022-2023, 2023-2024

Kuvaus

Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen järjestämässä varhaiskasvatuksen opettajan koulutuksessa suoritetaan kasvatustieteen kandidaatin (180 op) tutkinto. Tutkinto suoritetaan monimuotototeutuksena. Koulutus tuottaa kelpoisuuden varhaiskasvatuksen opettajan tehtäviin varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa. Kandidaatin tutkinto antaa myös perustan kasvatustieteen maisterin tutkintoon johtaville opinnoille.

Varhaiskasvatuksen opettajan kandidaattiohjelma sisältää kasvatustieteen perusopinnot (25 op) sekä varhaiskasvatustieteen aineopinnot (35 op), joihin sisältyy 9 opintopisteen laajuinen opinnäytetyö (kandidaatin tutkielma). Tutkintoon kuuluvat myös varhaiskasvatuksen tehtäviin ja esiopetukseen ammatillisia valmiuksia antavat opinnot (75 op), jotka sisältävät 15 opintopistettä ohjattua harjoittelua. Lisäksi tutkintoon sisältyvät yleisopinnot (10 op), kieli- ja viestintäopinnot (10 op) sekä vapaasti valittavia opintoja (25 op). Opiskelijan aikaisemmin suorittamat kasvatustieteen tai varhaiskasvatustieteen perusopinnot (25 op) sisällytetään tutkintoon.

Osaamistavoitteet

Tiedot


Opiskelija omaksuu varhaiskasvatustieteen filosofiset, psykologiset ja sosiologiset perusteet. Opiskelija hallitsee pienten lasten kehityksen ja keskeiset oppimisteoriat. Hän ymmärtää lapsuuden yhteiskunnalliset ja kulttuurisesti moninaiset lähtökohdat sekä varhaiskasvatuksen pedagogiikan keskeiset sisällöt. Opiskelijalla on työorganisaatioihin, pedagogiseen johtajuuteen ja moniammatillisuuteen liittyvää osaamista. Opiskelija hallitsee kasvatukseen ja opetukseen liittyvän käsitteistön. Hän tuntee keskeiset varhaiskasvatustieteen tutkimustraditiot ja tiedonhankintamenetelmät. Opiskelija tiedostaa oman oppimis-, tiedon- ja ihmiskäsityksensä. Opiskelija hallitsee työtään ohjaavan lainsäädännön sekä osaa käyttää varhaiskasvatusta ohjaavia asiakirjoja ja arviointityökaluja.


Taidot


Opiskelija tiedostaa omat kasvatukseen liittyvät käsityksensä ja ymmärtää laaja-alaisen vuorovaikutusosaamisen sekä kasvatusyhteistyön merkityksen. Opiskelijalla on vahva opetuksen laatuun, opetussuunnitelmiin sekä suunnitteluun, toiminnan toteutukseen, arviointiin ja kehittämiseen liittyvä osaaminen. Opiskelijalla on taito tukea lapsen kasvua, kehitystä ja oppimista sekä toteuttaa ikäkaudelle sopivaa ja yksilöllistettyä toimintaa oppijan tuen tarpeet huomioiden. Tutkivan opettajuuden ja tutkimuksen tekemisen taitojen rakentuminen ovat osa opintoja. Opiskelija kykenee analysoimaan, argumentoimaan ja kriittisesti reflektoimaan sekä omaa että työyhteisönsä toimintaa.


Osaaminen


Opiskelijan toiminta ja sen kehittäminen pohjautuvat tutkimustietoon ja arviointiin. Opiskelijalla on kyky toimia moniammatillisessa yhteistyössä kulttuurisesti moninaisissa ympäristöissä ja kansainvälisissä konteksteissa. Opiskelijalla on taito toimia laaja-alaisessa vuorovaikutuksessa lasten ja aikuisten kanssa sekä kyky antaa ja vastaanottaa palautetta. Hän kykenee tekemään perusteltuja päätöksiä ja arvioimaan kriittisesti oman toimintansa vaikutuksia ja seurauksia. Opiskelija kykenee toimimaan keskeisten ammattieettisten periaatteiden ja kestävän elämäntavan mukaisesti. Opiskelijalla on virkamieheltä edellytettävä kielitaito ja varhaiskasvatustieteen käsitteistön tuntemus vieraalla kielellä.

Lisätietoja

KYC

Rakenne

Valitse kaikki (128+ op)