Terveyden edistämisen maisteriohjelma
Kuvaus
Terveyden edistäminen on monitieteinen tutkimus- ja koulutusala, jossa tarkastellaan laaja-alaisesti terveyttä ja siihen vaikuttavia tekijöitä sekä terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä eri tasoilla. Maisteriohjelmassa perehdytään terveyden edistämisen ja terveyskasvatuksen teoreettisiin lähtökohtiin, tutkimustietoon sekä näiden hyödyntämiseen terveyden edistämisen suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa sekä viestinnässä ja vaikuttamisessa. Tutkinnon suorittaneet voivat sijoittua terveyden edistämisen kehittämis-, johtamis- ja tutkimustehtäviin Suomessa ja ulkomailla. Mahdollisia työpaikkoja voivat olla kansanterveys- ja liikuntajärjestöt, tutkimuslaitokset, oppilaitokset (perusopetus, toinen- ja korkea-aste), erilaiset yritykset, tai julkisen sektorin terveyden, hyvinvoinnin ja liikunnan poikkihallinnolliset tehtävät.
Osaamistavoitteet
Yliopistotkinnon suoritettuaan opiskelija on oman alansa vastuullinen asiantuntija. Hänellä on syvällinen ja laaja-alainen oman alan asiantuntijuus sekä monitieteistä akateemista osaamista. Hänellä on monipuoliset työelämätaidot ja ymmärrys monimuotoisuudesta kansainvälistyvässä maailmassa. Terveyden edistämisen maisteriohjelman suoritettuaan opiskelija
osaa jäsentää, arvioida ja tulkita väestön terveyttä ja terveyden eriarvoisuutta selittäviä ja välittäviä yksilö-, yhteisö-, yhteiskunta- ja globaalin tason tekijöitä ja toimintakäytäntöjä muuttuvassa maailmassa.
osaa arvioida millaisilla terveyden edistämisen lähestymistavoilla sekä teorioihin ja tutkimustietoon perustuvilla monitasoisilla toimilla ihmisten mahdollisuuksia huolehtia omasta ja ympäristön terveydestä voidaan lisätä.
osaa soveltaa terveyden edistämisen lähestymistapoja tieteellisesti ja eettisesti perusteltujen toimien, terveysviestinnän ja hankkeiden suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin erilaisissa yhteisöissä, ympäristöissä ja yhteiskunnan eri tasoilla.
osaa koordinoida ja johtaa terveyden edistämisen prosesseja ja verkostoivaa työtä sekä arvioida erilaisten päätösten vaikutuksia terveyskäyttäytymiselle, terveydelle ja hyvinvoinnille.
osaa suunnitella tarkoituksenmukaisia tutkimusasetelmia, käyttää alan tyypillisimpiä tutkimusmenetelmiä sekä kriittisesti arvioida tutkimusprosessia ja tiedon luotettavuutta.
osaa laaja-alaisesti analysoida tietoa eri lähteistä ja tuottaa tiedon pohjalta tarkoituksenmukaisia selvityksiä ja raportteja terveyden edistämisen kehittämistyöhön.
osaa vastuullisesti, vastavuoroisesti ja yhteistyötä edistäen toimia terveyden edistämisen asiantuntijana monitoimijaisissa kehittämishankkeissa, työryhmissä ja verkostoissa sekä erilaisissa viestintä- ja vaikuttamistehtävissä.
osaa kriittisesti arvioida omaa osaamistaan terveyden edistämisen asiantuntijana sekä kehittää asiantuntijaosaamistaan ja ylläpitää omaa hyvinvointiaan.
osaa arvioida omaa osaamistaan suhteessa työllistymistavoitteisiinsa ja omaa tieteellisen jatkokoulutuksen edellyttämät valmiudet.
Rakenne
Vapaasti valittavat opintokokonaisuudet ja moduulit
Valitse väh. 15 op- Vapaasti valittava opintokokonaisuus
- Tarkka kuvaus
Terveystiedon aineenhallinnan täydentävät opinnot
31+ opTTMKOBValitse kaikki (31+ op)Terveystiedon perusopintojen opintojaksot aineenhallinnan täydennyspaketissa
Valitse kaikki (13+ op)Valinnaiset opintojaksot terveystiedon perusopinnoista
Valitse väh. 3 op
Terveystiedon aineopintojen opintojaksot aineenhallinnan täydennyspaketissa
Valitse kaikki (18+ op)Valinnaiset opintojaksot terveystiedon aineopinnoista
Valitse väh. 9 op
- Tarkka kuvaus
Viestintä- ja kieliopinnot
0+ opXVIEKIE_VAPAAValitse väh. 0 op- Vapaasti valittava opintojakso
- Tarkka kuvaus
Muut opinnot
15+ opTERMAMUUValitse kaikki (14+ op)Syventävät etiikka- ja metodiopinnot
Valitse kaikki (9–15 op)Vaihtoehtoiset opintojaksot (valitse toinen)
Valitse väh. 1 kpl (6–12 op)
Vapaasti valittavat opintojaksot
Valitse väh. 0 op- Vapaasti valittava opintojakso