Taidehistorian ja taidekasvatuksen kandidaattiohjelma

Tutkintonimike:
Humanististen tieteiden kandidaatti
Tutkinto-ohjelman tyyppi:
Alempi tutkinto-ohjelma
Laajuus:
180+ op
Suorituskieli:
suomi
Vastuuorganisaatio:
Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta
Järjestävä organisaatio:
Musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitos
Opetussuunnitelmakaudet:
2024-2025, 2025-2026, 2026-2027, 2027-2028

Kuvaus

Taidehistorian ja taidekasvatuksen kandidaattiohjelma tarjoaa kokonaiskäsityksen taiteentutkimuksen monipuolisesta kentästä. Tarkastelussa on koko visuaalinen kulttuuri, johon kuuluvat kuvataiteiden, rakennetun ympäristön, muotoilun, populaarikulttuurin ja kulttuuriympäristön ilmiöt. Opit tuntemaan taiteen ja taideajattelun kehityksen erityisesti länsimaissa, visuaalisten taiteiden muodot, tehtävät ja kontekstit sekä taiteentutkimuksen keskeiset menetelmät. Opit analysoimaan ja tulkitsemaan taiteen suuntauksia ja ilmiöitä sekä niiden tavoitteita, luonteenomaisia piirteitä ja historiallisia yhteyksiä. Taidetta tarkastellaan myös toimintana ja käytäntöinä, kasvamisen ja oppimisen kenttänä, jossa yksilöt ja yhteisöt käsittelevät itselleen tärkeitä aiheita, rakentavat itseä ja maailmaa ja kommunikoivat toisten kanssa. Perehdyt taiteellisen ilmaisun ja vastaanoton erityispiirteisiin sekä taiteen hyödyntämiseen osana muita käytänteitä, taiteen merkitykseen hyvinvoinnille ja hyvälle elämälle sekä arjen ja ympäristön estetiikkaan.

Kandidaattiseminaarissa valitset joko taidehistorian tai taidekasvatuksen opintosuunnan. Opinnot antavat valmiudet jatkaa taidehistorian ja taidekasvatuksen maisteriohjelmassa, jossa valitset taidehistorian tai taidekasvatuksen opintosuunnan.

Opintoja voi suorittaa luentoina ja seminaareina (kontaktiopetus) tai itsenäisesti kirjatentteinä, esseinä ja lukupiireinä, ekskursioina tai verkko-opintoina. Kontaktiopetus vaatii läsnäoloa kursseilla, sillä siihen sisältyy usein ryhmätöitä ja -keskusteluja, erilaisia tehtäviä, harjoituksia tai esitelmiä.

Tutkintoon voi sisällyttää vapaaehtoisen työharjoittelun, joka tarkoittaa yleensä 3 kuukauden (15 op) työssäoppimisjaksoa opintoihin ja opiskeltavaan alaan liittyvissä työtehtävissä. Opiskelijoita rohkaistaan osallistumaan aktiivisesti kulttuuri- ja kansainväliseen toimintaan yliopistolla sekä lähtemään kansainväliseen opiskelijavaihtoon.

Kandidaattiohjelmasta valmistunut voi työskennellä esimerkiksi kansallisissa ja kansainvälisissä suunnittelu-, hallinto-, johto- ja asiantuntijatehtävissä, erilaisissa kulttuuriorganisaatioissa (korkeakoulut, kaupunkien kulttuuritoimi, järjestöt, taidesäätiöt, projektit), taiteen kentällä viestinnän ja yleisötyön tehtävissä, taiteen soveltavalla kentällä, suunnittelijana, yrittäjänä tai tutkijana. Museolaitos tarjoaa laajan tehtäväkentän. Monet työllistyvät tutkimus- ja koulutustehtäviin eri sektoreilla. Työllistymiseen vaikuttavat muut opinnot ja aiempi työkokemus.  

Osaamistavoitteet

HuK-tutkinnon suorittanut

  • hallitsee taiteentutkimuksen keskeisen tiedollisen ja taidollisen sisällön

  • hallitsee tiedonhankinnan menetelmiä ja osaa arvioida tietoa kriittisesti

  • arvostaa tieteellistä tietoa ja osaa soveltaa sitä taide- ja kulttuurialan työtehtävissä

  • tiedostaa toimintaansa liittyvän eettisen vastuun

  • hallitsee keskeiset työelämässä tarvittavat yhteistyön sekä tieto- ja viestintätekniikan taidot

  • osaa hyödyntää monipuolisesti digitaalisia aineistoja, toimintaympäristöjä ja apuvälineitä ja arvioida kriittisesti niiden soveltuvuutta

  • omaa kansainvälistymisvalmiuksia ja osaa toimia monikielisissä ja -kulttuurisissa työryhmissä ja -yhteisöissä

  • tunnistaa oman osaamisensa vahvuudet ja on valmis kehittämään tiedollisia ja taidollisia valmiuksiaan

  • tuntee taide- ja kulttuurialan työllistymismahdollisuuksia

  • omaa valmiudet maisteriopintojen suorittamiseen. 

Rakenne

Valitse kaikki (93+ op)