Kirjallisuuden maisteriohjelma

Tutkintonimike:
Filosofian maisteri
Tutkinto-ohjelman tyyppi:
Ylempi tutkinto-ohjelma
Laajuus:
120+ op
Suorituskieli:
suomi
Vastuuorganisaatio:
Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta
Järjestävä organisaatio:
Musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitos
Opetussuunnitelmakaudet:
2024-2025, 2025-2026, 2026-2027, 2027-2028

Kuvaus

Jyväskylän yliopiston kirjallisuus-oppiaineessa tarkastellaan tekstien merkityksiä sekä niiden tapoja vaikuttaa lukijaan ja ympäröivään yhteisöön. Tutkimuksessa ja opetuksessa keskitytään erityisesti nykykirjallisuuteen niin kotimaisen ja yleisen kirjallisuuden kuin kirjoittamisen alueilla. Kirjallisuutta tutkitaan suhteessa muihin taiteisiin, kulttuuriin, mediaan ja yhteiskuntaan. Oppiaineessa painottuvat esimerkiksi kirjallisuuden kokeellisuus sekä eroja, erilaisuutta, toiseutta ja valtaa koskevat eettiset ja poliittiset kysymykset kirjallisuudessa.

Kirjallisuuden opintojen aikana syvennytään kirjallisuuden kotimaisiin ja kansainvälisiin erikoistumisalueisiin: lajeihin, eri kieli- ja kulttuurialueiden kirjallisuuteen tai oppiaineen opetuksen ja tutkimuksen painoaloihin. Lisäksi opiskelija erikoistuu valitsemiinsa teorioihin ja menetelmiin.

Kirjoittaminen on kirjallisuuden syventävien opintojen suuntautumisvaihtoehto, joka voidaan valita opintojen maisterivaiheessa. Kirjoittamisen opinnoissa kohtaavat luova kirjoittaminen, kirjoittamisen pedagogia ja tutkimus. Opinnoissa painottuvat kirjoittamalla luotu suhde kirjallisuuteen sekä erikoistuminen johonkin kirjallisuuden lajiin.

Monet kirjallisuuden maisteriopinnoissa opiskeltavista sisällöistä ovat kansainvälisiä ja monikielisiä, joten opinnot perehdyttävät opiskelijoita monikulttuurisuuteen sekä kulttuuriseen moninaisuuteen ja yhdenvertaisuuteen. Maisteriopinnoissa luetaan suomennoksia, käännöstekstejä ja alkuperäiskielisiä tekstejä. Opiskelijoita rohkaistaan lähtemään opiskelijavaihtoon ja osallistumaan monipuolisesti kansainväliseen toimintaan kotiyliopistokaupungissaan.

Kirjallisuuden opintoja voidaan suorittaa luentoina ja seminaareina, kirjatentteinä, esseinä ja lukupiireinä tai verkko-opintoina. Kontaktiopetus vaatii usein läsnäoloa kursseilla, sillä opetukseen sisältyy yleensä ryhmätöitä ja -keskusteluja, erilaisia tehtäviä, harjoituksia tai esitelmiä.

Kirjallisuudesta valmistuneet työllistyvät esimerkiksi kirjallisuus- ja kulttuurialan asiantuntijatehtäviin, kuten kirjallisuudentutkijaksi, kustannusalalle, kirjastoalalle, median ja viestinnän aloille, opetus-, sivistys- ja kulttuuritoimen tehtäviin tai kirjoittamisen ammattilaiseksi. Tutkintoon voi sisällyttää työharjoittelun opintoihin ja opiskeltavaan alaan liittyvissä työtehtävissä.


Kirjoittamisen suuntautumisvaihtoehto

Kirjoittaminen on kirjallisuuden maisteriopintojen suuntautumisvaihtoehto. Kirjoittamisen opinnoissa kohtaavat luova kirjoittaminen ja kirjoittamisen tutkimus. Opintokokonaisuus kannustaa oppimaan uutta, tekemään yhteistyötä ja olemaan vuorovaikutuksessa ympäröivän maailman kanssa kirjoittamisen viitekehyksessä. Kirjoittamisen opinnot haastavat ajattelemaan omaa taiteellista prosessia, tekstin tuottamista ja lukevia yleisöjä uusilla tavoilla.

Opinnoissa painottuvat kirjoittamalla luotu suhde kirjallisuuteen, yhteisöihin ja yhteiskuntaan. Kirjoittamisen erityisalueita ovat kokeellinen kirjoittaminen, hyvinvointi ja terapeuttisuus, kirjoittamisen pedagogiikan ja luovuuden kysymykset sekä käytännön tekstityö. Opinnoissa nämä alueet ilmenevät lajityyppeihin, tyyleihin ja erityiskysymyksiin keskittyvissä opintokokonaisuuksissa.

Kirjoittamisen opiskelu kehittää kirjallisia ja suullisia viestintätaitoja sekä kykyä ymmärtää erilaisia lukevia yleisöjä. Opit kirjoittamisen tutkimusta luennoilla, seminaareissa ja yksilöllisissä harjoituksissa, joiden lisäksi voit osana opintojasi työskennellä eri yhteisöjen, organisaatioiden ja yleisöjen kanssa.

Maisteriopinnoissa voi suorittaa vapaasti sekä kirjallisuuden (KIRS) että kirjoittamisen (KIKS) opintojaksoja.

Osaamistavoitteet

FM-tutkinnon suorittanut

· hallitsee tieteenalansa keskeiset sisällöt ja menetelmät ja on syventänyt asiantuntemustaan yhdellä tai useammalla erityisalueella

· osaa tuottaa uutta tietoa itsenäisesti tieteellisin menetelmin ja vastuullisesti kehittää toimintaympäristöään

· osaa käyttää eettistä ja kestävyyttä tukevaa harkintaa asiantuntijatehtävissä

· hallitsee asiantuntijatehtävissä tarvittavat monimuotoiset projektiosaamisen sekä digitaaliset sekä viestintä- ja yhteistyötaidot

· osaa toimia kansainvälisesti ja kehittää yhteistyötä monikielisissä ja -kulttuurisissa ympäristöissä

· tunnistaa osaamisensa vahvuudet ja on omaksunut elinikäisen oppimisen ajatuksen

· osaa jäsentää ja arvioida osaamistaan ja osaamistarpeitaan suhteessa tavoitteisiinsa työelämässä ja omaa valmiudet tieteelliseen jatkotutkintoon omalla alallaan

Rakenne

Valitse kaikki (70+ op)