TSAS4045 Suomen turvallisuuspolitiikka ja sen pitkä linja (5 op)
Kuvaus
Opintojaksossa perehdytään Suomen nykyiseen turvallisuuspolitiikkaan sekä sen menneisyyteen. Turvallisuuspolitiikka ymmärretään laaja-alaiseksi ilmiöksi, joka liittyy Suomen valtion turvallisuuden ylläpitämiseen ja sisältää muun muassa ulko- ja puolustuspolitiikan teemoja. Historiallinen ote auttaa asettamaan poliittisia linjauksia ja turvallisuuteen liittyviä käsitteitä eri aikalaiskonteksteihin ja ymmärtämään eri turvallisuuspolitiikan tilanteissa vaikuttaneita tekijöitä. Näin avautuu mahdollisuus ymmärtää nykypäivän ilmiöitä ja niiden taustalla olevia jatkuvuuksia ja muutoksia.
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija 1) tuntee Suomen turvallisuuspolitiikan perusteet, on 2) tutustunut siihen vaikuttaviin keskeisiin käsitteisiin ja tapahtumiin, 3) osaa asettaa nykypäivän ilmiöitä pidemmän aikavälin kontekstiin, on 4) tutustunut keskeisiin turvallisuuspolitiikkaan vaikuttaviin instituutioihin ja aatteisiin, 5) ymmärtää Suomen kansainväliseen asemaan vaikuttaneita tekijöitä ja 6) on perehtynyt turvallisuuspolitiikkaan liittyvään kansainväliseen ajatteluun.
Esitietojen kuvaus
Opintojaksolla oletetaan, että opiskelija on suorittanut vähintään alemman korkeakoulututkinnon tai sitä vastaavan tutkinnon, esimerkiksi ammattikorkeakoulututkinnon.
Oppimateriaalit
Opintojakson kirjallisuus ja muu oppimateriaali voi vaihdella toteutuksittain.