KEMS3040 Analyyttisten menetelmien mittausepävarmuus ja validointi (4 op)
Kuvaus
Virhetyypit ja niiden lähteet, keskiarvo ja –hajonta, luotettavuustestit, ulkopuolisten arvojen toteaminen, kalibrointi ja lineaarinen regressio ja merkitsevyystestit. Opiskelija tutustuu analyyttisen menetelmän validointiin ja mittausepävarmuuden arviointiin Mukit-ohjelmistolla.
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija kykenee päättelemään analyysituloksiin liittyvät virhetekijät ja arvioimaan kriittisesti niiden vaikutusta mittaustuloksiin. Opiskelija osaa myös verrata eri analyysimenetelmien tuloksia toisiinsa ja pystyy tekemään johtopäätöksiä tulosten käyttökelpoisuudesta. Opiskelija osaa tehdä validointisuunnitelman ja laskea analyysimenetelmän kokonaisvirheen Mukit-ohjelmistolla.
Työelämätavoitteet:
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa arvioida kriittisesti kemiallisten analyysien tuloksia. Opiskelijat kykenevät validoimaan uusia analyysimenetelmiä. Opiskelijat osaavat Excel-ohjelman avulla tehdä mittausaineistolle tilastollisen tarkastelun. Lisäksi opiskelijat tuntevat Mukit-ohjelman mittausepävarmuuden arvioinnissa.
Lisätietoja
Luennoidaan lukuvuosina 2024-2025 ja 2026-2027. Kurssi on tentittävissä lukuvuosina 2025-2026 ja 2027-2028.
Esitietojen kuvaus
KEMA203 ja KEMA204 Analyyttinen kemia 1 ja 2 sekä KEMA2140 Johdatus pääryhmien kemiaan tai vastaavat tiedot.
Pakolliset esitiedot
Oppimateriaalit
- J.C. Miller, J.N. Miller, Statistics and Chemometrics for Analytical Chemistry
Suoritustavat
Tapa 1
Tapa 2
Osallistuminen opetukseen (4 op)
Luennot ja laskuharjoitukset.