KEMA239 Orgaanisen kemian työt (4 op)
Kuvaus
Ohjeiden mukaisia orgaanisen kemian synteesejä ja analyysejä, joissa tutustutaan tavallisimpiin työ- ja työskentelymenetelmiin, työvälineisiin sekä spektroskooppisiin että kromatografisiin menetelmiin.
Osaamistavoitteet
Opintojakson tavoitteena on antaa tietoja ja taitoja, joita turvallinen työskentely orgaanisen kemian laboratoriossa edellyttää. Harjoitustöissä opiskelija oppii käyttämään orgaanisen kemian perustyövälineitä, kuten refluksointi- ja tislauslaitteistoja sekä yksinkertaisia laboratoriolaitteita. Töiden tavoitteena on sekä käytännön laboratoriotyön perusmenetelmien oppiminen että menetelmien yhdistäminen orgaanisten yhdisteiden reaktioihin ja reaktiomekanismeihin. Opiskelija ymmärtää resurssiviisaan toiminnan merkityksen laboratoriotyöskentelyssä ja tuntee perusteet kemiallisten jätteiden turvallisesta hävittämisestä.
Työelämätaidot:
- projektinhallintataidot: työvaiheiden suunnittelu, vastuu omasta työskentelystä
- turvallinen työskentely laboratoriossa
- orgaanisen syntetiikan perusteet
- tulosten analysointi ja kirjallinen raportointi.
Lisätietoja
Kaikkien harjoitustöiden opintopisteissä on huomioitu töihin liittyvät ennakkovalmistelut (työohjeeseen tutustuminen, ennakkotehtävät ja töihin liittyvät kirjallisuushaut), käytännön työskentely laboratoriossa sekä työselostuksen kirjoittaminen. Opetuksessa edellytetään läsnäoloa.
Esitietojen kuvaus
Kurssin KEMA2820 Orgaanisen kemian analyysimenetelmät ja perusreaktiot saman aikainen suoritus.
Ennen laboratoriotöiden aloittamista on suoritettava läsnäolopakollinen työhönjohdatuskurssi.
Pakolliset esitiedot
- Esitietoryhmä 1
Suositellut esitiedot
Oppimateriaalit
Moniste, Johdatus orgaanisen kemian aineopintojen työmenetelmiin (Tanja Lahtinen). Erilliset synteesiohjeet.
Suoritustavat
Tapa 1
Osallistuminen opetukseen (4 op)
Työhönjohdatuskurssi: läsnäolopakolliset luennot + laboratorioharjoitustyö+ työturvallisuustentti. Tenttejä järjestetään kevätlukukaudella.
Orgaanisen kemian aineopintojen laboratoriotöitä voi
suorittaa kevätlukukaudella.
Töiden suoritukseen kuuluu laboratoriotyöskentelyn lisäksi työselostuksen tekeminen. Työselostukset palautetaan työn ohjaajalle tarkistusta ja hyväksymistä (hyväksytty-hylätty) varten. Työselostus tulee palauttaa työn ohjaajalle viimeistään kahden viikon kuluttua työn tekemisestä.