JSBA7140 Projektiosaamisen perusteet (5 op)
Avainteksti
Kuvaus
Opintojaksolla luodaan yleiskatsaus projektityöskentelyn, -johtamisen ja projektinhallinnan periaatteisiin ja menetelmiin, ja harjoitellaan käytännön tapaustehtävänannon pohjalta projektisuunnitelman laadintaa.. Opintojakson sisällöt käsittelevät projektin onnistumisen edellytyksiä, tiimityön merkitystä projektin toteutuksessa, projektin vaiheistusta, resursointia ja kustannusten määrittämistä, riskienhallintaa, viestinnän, seurannan ja johtamisen merkitystä projektityössä sekä ongelmanratkaisuun tähtäävien tekniikoiden ja konsultatiivisen työotteen soveltamista projektityössä.
Opintojakso tuottaa osaamista liittyen YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin 4 Hyvä koulutus, 8 Ihmisarvoista työtä ja talouskasvua ja 9 Kestävää työtä, innovaatiota ja infrastruktuuria.
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija:
Ymmärtää
– onnistuneen projektin keskeiset osatekijät;
- projektiseurannan keskeiset periaatteet ja menetelmät;
– riskien- ja laadunhallinnan sekä viestinnän merkityksen projekteissa;
– projektiorganisaation ja -johtamisen merkityksen ja avainroolit sekä tiimityön merkityksen projektien onnistumisessa.
Tunnistaa
– projektien elinkaaren vaiheet ja osaa nimetä niihin liittyviä aktiviteetteja ja tehtäviä, sekä arvioida näiden välisiä riippuvuuksia ja aikataulutusta.
Osaa
– laatia työnositusmallin (WBS) sekä siihen liittyvät kustannus- ja resursointisuunnitelmat;
- luoda projektissa tehtävät suunnitelmat ja raportit, arvioida projektinhallintaan liittyviä valintoja sekä hyödyntää ongelmanratkaisun tekniikoita;
– omaksua itseohjautuvasti uutta tietoa.
Kykenee
- hyödyntämään monitieteisiä näkökulmia ja työskentelemään ryhmässä ratkaistakseen analyyttisesti projekti- ja tiimityöskentelyn päätöksenteko-ongelmia;
- arvioimaan omaa kiinnostustaan erilaisiin projektityön käytännön tehtäviin.
Lisätietoja
JSBE: Työskentelyä monitieteisissä opiskelijaryhmissä rytmittää projektisuunnitelman sisältöön teemoittain keskittyvät luennot, opiskelijoiden tavoitteellinen itseohjautuva työskentely ryhmissä, ja tuotosten esittely työpajoissa viikoittain. Luentojen ja työpajatyöskentelyn myötä rakentuu projektisuunnitelma.
Esitietojen kuvaus
JSBE: opintojaksolle osallistuva opiskelija on tyypillisimmin toisen vuosikurssin opiskelija, jolla on yliopisto-opintoja takana noin lukuvuoden verran. Opiskelijalla on ymmärrys oman tieteenalan peruskäsitteistä.
Avoin yliopisto: opiskelijalla on ymmärrys oman tieteenalan peruskäsitteistä.
Oppimateriaalit
Artikkelilukemistopaketti Moodlessa.
Kirjallisuus
- Artto, K., Martinsuo, M. & Kujala, J. 2011. Projektiliiketoiminta.
- Project Management Institute 2013. Project Management Body of Knowledge, 5th Ed. (tai uudempi).