JOUS1033 Journalismin analyysi ja kritiikki (5 op)
Kuvaus
Sisältö
Opintojaksolla pohditaan sitä, mitä on laadukas journalismi. Mitä laadukas journalismi tarkoittaa julkaisijan, toimituksen, toimittajan, yleisön ja mahdollisten mainostajien näkökulmista ja missä kohtaa nämä näkökulmat - mahdollisesti ja toivottavasti - risteävät? Tutkimusperusteisesti määriteltyä laatukriteeristöä suhteutetaan ja sovelletaan opintojaksolla erityisesti paikallisjournalismiin: minkälaista on laadukas paikallinen ja hyperpaikallinen journalismi, mitkä seikat yhtäältä mahdollistavat ja toisaalta haastavat ja haittaavat sen tekemistä ja mikä on sen yhteiskunnallinen merkitys ja rooli suomalaisessa mediakentässä nyt ja tulevaisuudessa? Teoria kytketään kiinteästi käytäntöön, sillä opintojaksolla toteutetaan Uutismedian liiton Paikallismediakilpailu. Kilpailun esiraadin ominaisuudessa opiskelijat tutustuvat yksityiskohtaisesti analysoiden, kriittisesti arvioiden ja kehityskohteita tunnistaen sekä niihin ratkaisuja luoden laajaan joukkoon suomalaisia paikallismedioita ja -mediatoimijoita.
Suoritustavat
Luennot, kirjallisuus, Paikallismediakilpailuun osallistuvien mediatuotteiden arviointi ja kirjallisten palautteiden laatiminen pienryhmissä sekä vertaisarviointi.
Arviointiperusteet
Aktiivinen osallistuminen kurssin tapaamisiin (vähintään 80 % läsnäolo), Paikallismediakilpailua varten laadittavat arvioinnit sekä arviointityöskentely. Arvosanakohtaiset arviointikriteerit esitellään kurssilla.
Osaamistavoitteet
Opiskelija
- ymmärtää laaja-alaisesti, mitä laatu journalismissa tarkoittaa, ja tunnistaa laadukkaan journalismin
- tietää suomalaisen paikallisjournalismin ominaispiirteet ja tuntee sen yhteiskunnallisen merkityksen
- osaa analysoida ja kriittisesti arvioida journalistisia tuotoksia ja antaa niistä rakentavaa palautetta
- tunnistaa paikallisjournalismin tekemisen haasteet nyt ja tulevaisuudessa.
Lisätietoja
Suositus ajoituksesta: 4. tai 5. vuosi (pelkästään maisteriohjelmassa opiskeleville 1. tai 2. vuosi).
Suoritustavat
Tapa 1
Osallistuminen opetukseen (5 op)
Luennot, kirjallisuus, Paikallismediakilpailuun osallistuvien mediatuotteiden arviointi ja kirjallisten palautteiden laatiminen pienryhmissä sekä vertaisarviointi.