DIGS5002 Digitalisaatio ja hyvinvointiyhteiskunta (5 op)
Kuvaus
Opintojaksolla perehdytään digitalisaation, automatisaation ja hyvinvointiyhteiskunnan välisiin suhteisiin. Kurssilla pohditaan kirjallisuuden avulla ja yhdessä tutkien, kuinka digitalisaatio ja automatisaatio haastavat hyvinvointivaltion vakiintuneita rakenteita ja instituutioita, ratkovat vanhoja ja synnyttävät uusia sosiaalisia ongelmia. Perehdymme myös haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien asemaan nopeasti uudistuvilla työmarkkinoilla ja digitalisoituvassa palveluyhteiskunnassa.
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelijalla on laaja-alainen ymmärrys digitalisaation vaikutuksista hyvinvointivaltioon ja hyvinvointiyhteiskuntaan. Hän osaa analysoida digitalisaation vaikutuksia myös kriittisesti, tunnistaa digitalisaation toivottuja ja ei-toivottuja seurauksia ja sekä etsiä ratkaisuja, jotka edistävät digitaalista tasa-arvoa ja hyvinvointia.
Lisätietoja
Opetus järjestetään ohjattuna pienryhmätyöskentelynä. Kontaktiopetusta ei välttämättä järjestetä vuosittain.
Esitietojen kuvaus
Oman opintosuunnan mukaiset perus- ja aineopinnot.
Oppimateriaalit
Kurssikirjallisuus listattu alla. Lisäksi muu luennoilla jaettava materiaali.
Kirjallisuus
- Lindgren, S.: Digital Media and Society (ISBN: 9781473998919)
- Busemeyer, M. R., Kemmerling, A., Marx, P., & Kersberger, K. v. Digitalization and the Welfare State (ISBN: 9780192664495)
- Tsatsou, P. Vulnerable People and Digital Inclusion: Theoretical and Applied Perspectives. (ISBN: 9783030941215)
- Särkikoski, T., Turja, T. & Parviainen, J. (2020) Robotin hoiviin? Yhteiskuntatieteen ja filosofian näkökulmia palvelurobotiikkaan. Vastapaino. (ISBN: 9789517688093)