TERS1013 Terveyden edistämisen tutkimusperustainen suunnittelu ja arviointi (4 op)

Opinnon taso:
Syventävät opinnot
Arviointiasteikko:
0-5
Suorituskieli:
suomi
Vastuuorganisaatio:
Liikuntatieteellinen tiedekunta
Opetussuunnitelmakaudet:
2024-2025, 2025-2026, 2026-2027, 2027-2028

Avainteksti

Opintojaksolla perehdytään tutkimus- ja teoriatiedon soveltamiseen terveyden edistämistoiminnan suunnittelussa, arvioinnissa ja kehittämisessä.

Kuvaus

  • Arvioinnin lähestymistavat (mm. realistinen arvionti) terveyden edistämisessä
  • Terveyden edistämisohjelmien suunnittelun ja arvioinnin mallit (mm. PRECEDE-PROCEED, looginen malli)
  • Ryhmä- ja yksilötason ohjelmat
  • Tarve-, prosessi-, tulosarviointi
  • Yhteiskehittäminen (Co-creation/production) 

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija

  • tuntee erilaisia suunnittelun ja arvioinnin lähestymistapoja ja osaa arvioida kriittisesti niiden sovellettavuutta terveyden edistämisessä
  • osaa jäsentää suunnittelun ja arvioinnin osa-alueita loogisesti eteneviksi kokonaisuuksiksi erilaisissa terveyden edistämisen toimintaympäristöissä
  • osaa soveltaa teoria- ja tutkimustietoa terveyden edistämisen suunnittelussa ja arvioinnissa yhteiskehittämisen periaatteet huomioiden
  • osaa valita tarkoituksenmukaisia menetelmiä eri tasoilla tapahtuvan terveyden edistämistoiminnan suunnitteluun ja arviointiin

Lisätietoja

1. maisterivuoden kevät

Esitietojen kuvaus

TERS1011 Terveyden edistämisen teoreettinen perusta ja tutkimus

TERS1012 Terveyden edistämisen strateginen osaaminen ja johtaminen 

Oppimateriaalit

  • Green, L. W. (2022). Health Program Planning, Implementation, and Evaluation: Creating Behavioral, Environmental, and Policy Change. Johns Hopkins University Press. (soveltuvin osin)
  • Skivington, K., Matthews, L., Simpson, S. A., Craig, P., Baird, J., Blazeby, J. M., . . . Moore, L. (2021). A new framework for developing and evaluating complex interventions: Update of Medical Research Council guidance. BMJ (Online), 374, n2061. https://doi.org/10.1136/bmj.n2061
  • Brandsen, Brandsen, T., Steen, T., & Verschuere, B. (2018). Co-Production and Co-Creation. Routledge. (soveltuvin osin)
  • Green, J., South, J., & Jane South. (2006). Evaluation. Open University Press. (soveltuvin osin)
  • Rice M.E. Assessment for and Evaluation of Healthy Settings. Teoksessa Kokko, S. & Baybutt, M. (toim.). (2022). Handbook of Settings-Based Health Promotion. Springer. 

Suoritustavat

Tapa 1

Kuvaus:
Luennot 8h, seminaarit 12h ja kirjalliset tehtävät.
Arviointiperusteet:
Kirjalliset tehtävät (100%)
Opetusajankohta:
Periodi 3, Periodi 4
Valitaan kaikki merkityt osat
Suoritustapojen osat
x

Osallistuminen opetukseen (4 op)

Tyyppi:
Osallistuminen opetukseen
Arviointiasteikko:
0-5
Suorituskieli:
suomi
Ei julkaistua opetusta