TEKS5002 Diplomityö (30 op)

Opinnon taso:
Syventävät opinnot
Arviointiasteikko:
0-5
Suorituskieli:
englanti, suomi
Vastuuorganisaatio:
Informaatioteknologian tiedekunta
Opetussuunnitelmakaudet:
2024-2025, 2025-2026, 2026-2027, 2027-2028

Avainteksti

Diplomityö on soveltava tieteellinen tutkimus, johon sisältyy työn lisäksi kypsyysnäyte. Työ tehdään Tieto- ja ohjelmistotekniikkaan liittyvästä aiheesta.

Kuvaus

Diplomityö on soveltava tieteellinen tutkimus, johon sisältyy kirjallisen työn lisäksi kypsyysnäyte. Diplomityö tehdään Tieto- ja ohjelmistotekniikan pääaineen opintoihin liittyvästä aiheesta.

Diplomityön julkisuus

Tarkastettava ja arvioitava diplomityö on kokonaisuudessaan kaikilta osin julkinen: Työhön ei voi liittyä muita kuin julkisia tietoja.

Diplomityön laajuus

Diplomityön laajuus on 30 op, ja sen toteuttamiseen varataan työaikaa noin 6 kuukautta. Työn kokonaistuntimäärä on noin 800 työtuntia.

Diplomityön aihe ja ohjaajat

Diplomityön aihe sovitaan alustavasti tekijän ja ohjaajan kesken, minkä jälkeen tiedekunnan koulutuksesta vastaava varadekaani vahvistaa koulutusvastaavan esityksestä työn aiheen, ohjaajan tai ohjaajat. Mikäli diplomityön ohjaajaksi esitetään varadekaania, tällöin dekaani vahvistaa työn aiheen, ohjaajan tai ohjaajat. Tiedekunnan ulkopuolella toteutettavissa töissä, tilaajatahoa pyydetään nimeään työlle edustaja.

Yliopiston tutkintosäännön mukaan diplomityön ohjaajan tulee olla tohtorintutkinnon suorittanut ja työsuhteessa yliopistoon.

Diplomityötä ei saa aloittaa ennen ohjaajan nimeämistä.

Diplomityön aihe ja ei ole sama asia kuin työn lopullinen nimi, joka päätetään yleensä vasta työn tarkastusvaiheessa.

Vaikka diplomityö tehdään itsenäisesti, yhteistyö tekijän ja ohjaajan tai ohjaajien kesken on kuitenkin keskeinen osa diplomityöprosessia. Työtä käynnistettäessä ohjaajat auttavat tutkimussuunnitelman laatimisessa, ja samalla he arvioivat suunnitelman toteutuskelpoisuutta.

Työn aikana ohjaajat antavat tekijälle palautetta, kertovat vaihtoehtoisista näkökulmista ja ratkaisumahdollisuuksista, sekä auttavat tekijää löytämään työhön liittyviä uusia ja vanhoja tutkimustuloksia. Mikäli ohjaajan osuus on johonkin työn osakokonaisuuteen merkittävä, se tulee esittää selkeästi diplomityön kirjallisessa dokumentissa.

Diplomityön tarkastaminen

Koulutuksen varadekaani –tai dekaani varadekaanin toimiessa ohjaajana– vahvistaa työn ohjaajan esityksestä diplomityön nimen, sekä osoittaa työlle ohjaajan rinnalle toisen tarkastajan, joka ei ole ollut mukana ohjaamassa työtä. Tarkastajalla tulee olla diplomi-insinöörin tai maisterin tai tätä ylempi tutkinto diplomityön sisällön kannalta merkitykselliseltä alalta.

Kaikista tiedekunnan ulkopuolella tehtävistä diplomitöistä pyydetään tarkastusta varten työn tilaajatahon edustajan lausunto, josta tulee käydä ilmi mm. työlle asetettujen tavoitteiden toteutuminen ja itsenäisesti toteutetun työn osuus kokonaisuudesta.

Osaamistavoitteet

Diplomityön tavoite on jonkin tieto- ja ohjelmistotekniikan alaan liittyvän merkityksellisen ongelman ratkaiseminen käyttäen hyväksi olemassa olevaa tieteellistä tietoa sekä noudattaen hyviä tutkimuskäytäntöjä. Diplomityössä esitettävien ratkaisujen odotetaan olevan hyödyllisiä tieto- ja ohjelmistotekniikan alan toimijoille, mutta työn tavoite ei ole tuottaa väitöskirjan tavoin uutta tieteellistä tietoa.

Diplomityön suoritettuaan opiskelija

  • osaa hankkia itsenäisesti tieteellistä tietoa,
  • on oppinut jäsentämään ja ratkaisemaan ammatillisia kysymyksiä uusissa tilanteissa,
  • osaa soveltaa tieteellistä tietoa käytännön tarpeisiin,
  • on luonut syvällistä ymmärrystä keskeisistä työhön liittyvistä tieteellisistä teorioista,
  • on syventänyt ymmärrystään tutkimus-, ongelmanratkaisu- ja suunnittelumenetelmistä,
  • tuntee tutkimuseettiset perusperiaatteet ja hyvän tieteellisen käytännön
  • ja osaa noudattaa niitä omassa työskentelyssään, sekä
  • osaa syventyä laajaan ongelmakokonaisuuteen prosessin kautta mahdollisesti vuorovaikutuksessa yhteistyötahojen kanssa.

Diplomityön opetustavoitteet

Diplomityön suorittaminen edellyttää ammatillista kypsyyttä. Tämä koostuu

  • kyvystä työskennellä itsenäisesti,
  • itsenäisestä ongelmanratkaisutaidosta,
  • taidosta jäsentää ratkaistava ongelma pienempiin tutkimuksellisten ja epäformaalien kysymysten kokoelmaksi,
  • kyvystä soveltaa tieteellisiä menetelmiä vastausten löytämiseksi tutkimuksellisiin kysymyksiin, sekä
  • taidosta tuottaa kokonaisuudesta laaja kirjallinen dokumentti.

Diplomityön kirjallisen dokumentin tavoite on selkeä, hyvin jäsennelty sekä loogisen johdonmukaisesti etenevä kokonaisuus.

Lisätietoja

Diplomityö voidaan perustellusta syystä toteuttaa kahden opiskelijan parityönä, josta syntyy yksi yhteinen kirjallinen dokumentti. Tässä tapauksessa kirjallisen dokumentin laajuus tulee vastata kahta työtä sekä kummallakin tekijällä tulee olla itsenäinen kontribuutio, joka tulee käydä tekstistä kiistattoman selkeästi ilmi, ja joka voidaan tarkastaa ja arvioida erikseen. Parityö tulee perustella ja hyväksyttää työn aiheen ja ohjaajan nimeämisen yhteydessä ennen työn aloittamista.

Paritöissä molemmat tekijät saavat saman arvosanan.

Esitietojen kuvaus

Diplomityön tekeminen aloitetaan pääsääntöisesti DI-maisterivaiheen opintojen puolivälin jälkeen, kun opintoja on suoritettu 45-60 op.

Suoritustavat

Tapa 1

Valitaan kaikki merkityt osat
Suoritustapojen osat
x

Diplomityö (30 op)

Tyyppi:
Osallistuminen opetukseen
Arviointiasteikko:
0-5
Suorituskieli:
englanti, suomi
Ei julkaistua opetusta