Tietojenkäsittelytieteen maisteriohjelma

Tutkintonimike:
Filosofian maisteri
Tutkinto-ohjelman tyyppi:
Ylempi tutkinto-ohjelma
Laajuus:
120 op
Suorituskieli:
suomi
Vastuuorganisaatio:
Informaatioteknologian tiedekunta
Järjestävä organisaatio:
Kokkolan yliopistokeskus Chydenius
Opetussuunnitelmakaudet:
2024-2025, 2025-2026, 2026-2027, 2027-2028

Kuvaus

Tietojenkäsittelytieteen koulutuksen tavoitteena on valmistaa ohjelmistoammattilaisia toteuttamaan aikaa kestäviä järjestelmiä tietojenkäsittelyn teoreettista ymmärrystä soveltaen. FM-tutkinnossa opinnot suuntautuvat valitun opintosuunnan mukaisesti laskennallisen tietojenkäsittelyn tai ohjelmisto- ja tietoliikennetekniikan opintosuuntaan.

Filosofian maisteriksi tietojenkäsittelytieteestä valmistuva opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa vaativia IT-järjestelmiä sekä tuottaa innovatiivisia, turvallisia ja ylläpidettäviä ratkaisuja tietoteknisiin ongelmiin. Hän osaa tarkastella asioita ja ilmiöitä erilaisista lähtökohdista ja viitekehyksistä sekä työskennellä epätäydellisen informaation ja ymmärryksen kanssa. Hän osaa ajatella ratkaistavia ongelmia selkeästi, jäsennellysti ja joustavasti.

Älykkäät IoT (Internet of Things) -järjestelmät -moduulissa (Kokkolan opetus) keskitytään IoT-laitteiden, langattomien sensoriverkkojen ja pilvipalveluiden muodostamiin ratkaisuihin, joissa fysikaalinen ja digitaalinen maailma yhdistyvät. Itsenäisen sensoriverkon muodostukseen kykenevät laitteet mahdollistavat ympäristön havainnoinnin ja kohteen läheisyydessä tapahtuvan datan käsittelyn. Tällaiset resurssirajoitteiset laitteet voivat IoT-laitteiden tavoin olla vuorovaikutuksessa erilaisten palveluiden kanssa internetin välityksellä. Fysikaalisesta maailmasta kerätyn tiedon pohjalta järjestelmän laitteet joko itsenäisesti tai pilvipalveluiden avulla jalostavat tietoa ja vaikuttavat toimintaympäristöönsä. Kaikki moduuliin liittyvät kurssit ja projektit suoritetaan etänä. 


Osaamistavoitteet

Valmistuva opiskelija osaa toimia yhteistyöhankkeissa. Hän osaa ottaa toiminnassaan huomioon toimintaympäristön asettamat vaatimukset kuten määräajat ja resurssit. Hän osaa työskennellä kestävän toiminnan periaatteiden mukaisesti ja tiedostaa omien ratkaisujensa vaikutukset. Hän osaa kommunikoida ja toimia monikulttuurisessa ja -kielisessä ympäristössä ja ymmärtää, että työelämässä tiimit ovat usein monikulttuurisia, jolloin vuorovaikutustilanteisiin vaikuttaa oman alakohtaisen osaamisen lisäksi toimijoiden kulttuurilliset ja kielelliset valmiudet.

Valmistuva opiskelija osaa hakea tietoa, arvioida sitä kriittisesti sekä soveltaa hankittua tietoa tarkoituksenmukaisesti. Hän osaa noudattaa alan ja tieteellisen tutkimuksen eettisiä periaatteita. Hän osaa arvioida osaamistaan ja jatkaa sen kehittämistä elinikäisen oppimisen mahdollistamiseksi. Hänellä on valmiudet tieteellisiin jatko-opintoihin.

Tietojenkäsittelytieteestä filosofian maisteriksi valmistuva opiskelija:

  • ymmärtää alan keskeiset käsitteet, sisällöt, teoriat ja menetelmät ohjelmistotekniikan, tietoliikennetekniikan tai laskennallisen tietojenkäsittelyn alueella ja hän on kykenevä soveltamaan niitä.
  • osaa ratkaista tietojenkäsittelyn alan ongelmia ja tuottaa uutta tietoa omalla erityisalueellaan.
  • osaa tutkia, soveltaa, kehittää ja analysoida kriittisesti tietojenkäsittelytieteen menetelmiä ja järjestelmiä tieteellistä lähestymistapaa noudattaen
  • osaa luoda uusia menetelmiä ja toimintatapoja tähdäten pitkäjänteiseen, tulevaisuuteen suuntautuvaan kehitystyöhön tietojenkäsittelytieteen alalla.

Lisätietoja

KYC

Rakenne

Valitse kaikki (73+ op)