Kyberturvallisuuden maisteriohjelma

Tutkintonimike:
Filosofian maisteri
Tutkinto-ohjelman tyyppi:
Ylempi tutkinto-ohjelma
Laajuus:
120 op
Suorituskieli:
suomi
Vastuuorganisaatio:
Informaatioteknologian tiedekunta
Opetussuunnitelmakaudet:
2024-2025, 2025-2026, 2026-2027, 2027-2028

Kuvaus

Kyberturvallisuuden maisteriohjelman tavoitteena on tarjota opiskelijalle vankka osaaminen työskentelyyn kyberturvallisuuden kokonaishallintaa vaativissa johtamis- ja kehittämistehtävissä. Koulutuksessa tarkastellaan kybermaailmaa ja sen turvallisuutta yhteiskunnallisesta, teknologisesta ja systeemisestä näkökulmasta. Kyberturvallisuutta tarkastellaan kokonaisturvallisuuden kontekstissa ottaen huomioon kansainvälistyvään ja digitalisoituvaan yhteiskuntaamme liittyvät kehityskulut, toiminta- ja huoltovarmuus sekä reagointi- ja riskinsietokyky.


Maisteriohjelman opiskelijat saavuttavat digitalisoituvan maailman ymmärtämisen kannalta tarvittavan teknisen perusosaamisen. Perusosaamisen tuottavat täydentävät (tarvittaessa) ja muut opinnot suoritetaan maisteriopintojen osana.


Ydinsisällöt:

  • Kyberturvallisuuden kokonaishallinta ja johtaminen.
  • Systeeminen analyysi kyberturvallisuudesta yhteiskunnallisesta ja teknologisesta näkökulmasta.
  • Kyberturvallisuuden ratkaisujen kokonaisvaltainen kehittäminen ihmisen ja teknologian vuorovaikutuksessa.
  • Kyberturvallisuuden näkeminen yhteiskunnan digitalisaatiossa turvallisen toiminnan mahdollistajana ja luottamuksen lisääjänä digitaalisiin palveluihin.


Kyberturvallisuuden maisteriohjelman kolme keskeistä pilaria ovat:


1. Kyky kyberturvallisuuden tuottamiseen

Kyberturvallisuus on laaja joukko toimenpiteitä, joilla suojaudutaan kyberhyökkäyksiä ja niiden vaikutuksia vastaan sekä toteutetaan tarvittavia vastatoimenpiteitä. Suojaaminen kohdistuu yksilön ja organisaation tietovarantoihin, digitaalisiin palveluihin ja järjestelmiin sekä tietoliikenteeseen sen eri muodoissa. Kyberturvallisuuteen liittyy erilaisin toimenpitein toteutettu riskienhallinta sekä tietoisuus kyberuhkista ja -haavoittuvuuksista.


2. Ratkaisukeskeinen työskentelytaito kyberturvallisuuden johtamisessa

Kyberturvallisuusratkaisut rakentuvat organisaation kybertilannekuvan ja -tietoisuuden perustalle. Nuo ratkaisut ilmennetään organisaation kyberturvallisuusstrategiassa ja -ohjelmassa. Kyberturvallisuuden johtaminen on digitaalisen toimintaympäristön turvaamisesta johdettujen tavoitteiden tunnistamista, asettamista, toiminnan ja varautumisen yhteensovittamista sekä laajamittaisten häiriöiden hallinnan johtamista.


3. Ymmärrys kyberturvallisuudesta osana kokonaisturvallisuutta

Kyberturvallisuus on kiinteä osa yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta perustuen koko yhteiskunnan kyberturvallisuuden järjestelyihin. Osana kokonaisturvallisuutta kyberturvallisuus on valtion kyvykkyyksien ja elintärkeiden toimintojen turvaamista – kansallisen resilienssin luomista, joka perustuu tehokkaaseen ja laaja-alaiseen tiedon keruu-, käsittely- ja analysointijärjestelmään, yhteiseen ja jaettuun tilannetietoisuuteen sekä kansalliseen ja kansainväliseen yhteistoimintaan.

Osaamistavoitteet

Kyberturvallisuuden maisteriohjelman opetussuunnitelma on osaamisperustainen.  Osaamista tarkastellaan neljästä eri ulottuvuudesta. Näitä ulottuvuuksia ovat tieteellinen, ammatillinen, sosiaalinen ja eettinen ulottuvuus. Osaamisen katsotaan koostuvan tiedoista, taidoista, asenteista sekä niihin liittyvistä, opintojen aikana hankituista kokemuksista. Opintojen aikana saavutettava osaaminen muodostaa perustan oman osaamisen jatkuvalle kehittämiselle myös tulevan työuran aikana.

Rakenne

Valitse kaikki (81+ op)