PSYS3150 Psykososiaalisen toimintakyvyn arviointi (7 op)

Opinnon taso:
Syventävät opinnot
Arviointiasteikko:
Hyväksytty - hylätty
Suorituskieli:
suomi
Vastuuorganisaatio:
Psykologian laitos
Opetussuunnitelmakaudet:
2024-2025, 2025-2026, 2026-2027, 2027-2028

Avainteksti

Opintojaksolla perehdytään psykososiaalisen toimintakyvyn arvioinnin teoreettisiin lähtökohtiin, käytännön toteutukseen ja arviointimenetelmiin

Kuvaus

Opintojakso koostuu kaikille yhteisestä 3 op:n osuudesta ja 4 op:n vaihtoehtoisesta kokonaisuudesta. Yhteisessä osuudessa perehdytään psykososiaalisen toimintakyvyn arvioinnin teoreettisiin lähtökohtiin, käytänteisiin eri ikäisillä sekä joihinkin yksittäisiin arviointimenetelmiin. Vaihtoehtoisessa kokonaisuudessa opiskelija syventyy tarkemmin erilaisten arviointimenetelmien käyttöön esimerkiksi työhyvinvoinnin ja henkilöarvioinnin tai kliinisen arvioinnin yhteydessä. 

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija tuntee psykososiaalisen toimintakyvyn ja persoonallisuuden arvioinnin teoreettisia perusteita, hallitsee arviointiprosessin vaiheet ja tunnistaa sen, milloin ja mihin tarkoituksiin arviointia tehdään. Opiskelija osaa käyttää tulevassa työssään erilaisia arviointimenetelmiä ja hän tiedostaa ja tunnistaa menetelmien rajoitukset ja mahdollisuudet. Opintojakson jälkeen opiskelijalla on valmiudet niiden menetelmien käyttämiseen, joita kunakin vuonna on opetusohjelmassa ja hänellä on valmius itsenäisesti ottaa haltuun uusia arviointimenetelmiä. Hän osaa yhteistyössä asiakkaan kanssa koota tietoa asiakkaan psykososiaalisesta toimintakyvystä sekä tulkita haastattelusta ja vuorovaikutuksesta saatua tietoa ja yhdistää sitä arviointimenetelmillä ja muuta kautta saatuun tietoon. Hän osaa antaa palautetta havainnoista asiakkaalle sekä sovitusti työryhmälle ja muille asianomaisille.   

Lisätietoja

Opintojakso on tarkoitettu vain psykologian PsM tutkinto-ohjelmassa opiskeleville mutta sen työhyvinvointia koskeva osa on yhteinen psykologian FM tutkinto-ohjelmassa opiskelevien kanssa (ks. tarkemmin opintojakso PSYSFM60 Hyvinvoinnin arviointi työelämässä). Opintojakso suoritetaan samanaikaisesti opintojaksojen PSYS3110 Psykologinen arviointi ja PSYS3120 Kognitiivisten toimintojen arviointi kanssa. 

Esitietojen kuvaus

Psykologian perus- ja aineopinnot 

Oppimateriaalit

Vuosittaisessa opetusohjelmassa ilmoitettava oppimateriaali, joka voi olla esimerkiksi luennot, oppikirja(t), artikkelikokoelma, videotallenteet jne. tai näiden erilaiset yhdistelmät. 

Suoritustavat

Tapa 1

Arviointiperusteet:
Opintojakso arvioidaan kirjalliseen harjoitustyöhön perustuen asteikolla hyväksytty - hylätty.
Opetusajankohta:
Periodi 1, Periodi 2
Valitaan kaikki merkityt osat
Suoritustapojen osat
x

Psykososiaalisen toimintakyvyn arviointi (7 op)

Tyyppi:
Osallistuminen opetukseen
Arviointiasteikko:
Hyväksytty - hylätty
Suorituskieli:
suomi

Opetus