PSYS2102 Pro gradu -ohjaustapaamiset ja loppuseminaari (5 op)

Opinnon taso:
Syventävät opinnot
Arviointiasteikko:
Hyväksytty - hylätty
Suorituskieli:
suomi
Vastuuorganisaatio:
Psykologian laitos
Opetussuunnitelmakaudet:
2024-2025, 2025-2026, 2026-2027, 2027-2028

Avainteksti

Pro gradu –tutkielmien tarkastelu ja edistäminen ohjaajan sekä vertaistuen avulla. Oman tutkielman ydinkohtien ja tulosten esittely muille seminaarimuotoisesti.

Kuvaus

Pro gradu –ohjaustapaamiset voivat olla ohjaajan ja opiskelijoiden kahden välisiä yhden tutkielman ohjaustilanteita tai seminaarimuotoisia usean tutkielman yhteiskäsittelyä, jolloin tapaamisiin kuuluu olennaisena osana myös ohjausryhmän muiden opiskelijoiden töihin perehtyminen, niiden kommentointi sekä niistä oppiminen omaa tutkielmatyöskentelyä varten. Pro gradu –työskentelyn viimeisen neljänneksen aikana, kun tutkielma tuloksineen alkaa lähestyä valmista kokonaisuutta, oma tutkielma esitellään joko omalle ohjausryhmälle (jos ohjausryhmässä on itsessään 3–5 valmistuvaa tutkielmaa) tai muutaman tutkielmaohjaajan yhteisesti järjestämässä loppuseminaarissa. Loppuseminaari simuloi tieteellisen konferenssin yksittäistä sessiota. Sessiossa jokainen osallistuja sekä esittelee oman tutkielman ydinkohdat ja tulokset muille, että osallistuu kommentaattorina oman sessionsa tutkielmista käytävään keskusteluun esittäen tarkentavia kysymyksiä, reflektoivia kommentteja ja rakentavaa palautetta tekijöille. On mahdollista, että pro gradu –loppuseminaarisessiot organisoidaan joinain vuosina myös koko laitoksen tasoiseksi Psykologian pro gradu –tutkielmakonferenssiksi. 

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa perehtyä huolellisesti tutkimusraporttimuotoiseen tekstiin niin, että hän kykenee antamaan siitä kannustavaa ja rakentavaa palautetta sekä myös hyödyntämään ja soveltamaan toisilta saamiaan oppeja omassa työskentelyssä. Opiskelija osaa tehdä omaa tutkimusta ja sen tuloksia koskevan kongressiesityksen laajuisen esityksen, osaa vastata esityksen sisältöä koskeviin kysymyksiin, perustella tutkielmansa sisältöä ja saatuja tuloksia sekä kykenee näin suullisesti viestimään omasta tieteellisestä työstään yleisölle. Hän osaa myös tarkastella muiden tutkimuksia monipuolisesti ja antaa rakentavaa vertaispalautetta.

Lisätietoja

Opintojakso on tarkoitettu vain PSYS2100 Pro gradu -tutkielma opintojaksolla oleville ja työskentelykielen on mahdollista olla myös englanti.

Esitietojen kuvaus

Psykologian kandidaatin tutkinto tai muut vastaavat opinnot sisältäen tutkimusmenetelmäopetuksen ja tutkielman teon perusteet.

Suoritustavat

Tapa 1

Arviointiperusteet:
Opintojakso arvioidaan opintojaksolla läsnäoloon ja siihen liittyvien tehtävien hoitamiseen perustuen asteikolla hylätty-hyväksytty.
Opetusajankohta:
Periodi 1, Periodi 2, Periodi 3, Periodi 4
Valitaan kaikki merkityt osat
Suoritustapojen osat
x

Ohjaustapaamiset ja loppuseminaari (5 op)

Tyyppi:
Osallistuminen opetukseen
Arviointiasteikko:
Hyväksytty - hylätty
Suorituskieli:
suomi

Opetus