PSYS202 Kvantitatiivisten analyysimenetelmien soveltaminen ja raportointi (3 op)

Opinnon taso:
Muut opinnot
Arviointiasteikko:
Hyväksytty - hylätty
Suorituskieli:
suomi
Vastuuorganisaatio:
Psykologian laitos
Opetussuunnitelmakaudet:
2024-2025, 2025-2026, 2026-2027, 2027-2028

Avainteksti

Opetellaan tilastollisten analyysien soveltamista pro gradu tutkielmaan liittyen –analyysien suunnittelu ja toteutus, sekä tulosten raportointi ja esittäminen.

Kuvaus

Opintojaksolla toteutetaan kvantitatiivisten analyysien vaiheet soveltaen niitä omaan pro gradu -tutkielmaan. Käytännössä opintojaksolla edetään analyysimenetelmien valinnasta analyysien toteutukseen ja raportointiin. Lisäksi perehdytään menetelmällisten yksityiskohtien raportointiin tieteellisessä esitelmässä tutkimustuloksia esiteltäessä. Opintojaksolla opetellaan myös arvioimaan tutkimuksen otoksen, puuttuvan tiedon ja käytettyjen muuttujien sekä menetelmien asettamia rajoituksia tulosten yleistettävyyteen.

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija on syventänyt aikaisemmilla menetelmäkursseilla hankkimaansa tietoa ja osaa soveltaa tätä tietoa itsenäisessä tutkimustyössä. Opiskelijalla on valmiudet perustella tutkimustyönsä menetelmälliset valinnat ja tunnistaa valitun lähestymistavan vahvuudet ja rajoitukset, sekä raportoida ja esitellä tutkimustyönsä tulokset. Hän osaa myös kriittisesti arvioida muiden esittämiä tutkimustuloksia, niissä käytettyjen analyysimenetelmien sopivuutta ja tuloksista tehtyjen johtopäätösten oikeellisuutta.

Lisätietoja

Opintojakso on tarkoitettu vain psykologian PsM ja FM tutkinto-ohjelmissa opiskeleville. Opiskelijat, jotka ovat kiinnostuneita soveltamaan pro gradu -tutkielmassaan edistyneempiä tilastoanalyysimenetelmiä (esim. rakenneyhtälömallinnus), voivat tiedustella mahdollisuutta osallistua Ihmistieteiden metodikeskuksen (IHME) jatko-opiskelijoille tarkoitetuille kvantitatiivisille menetelmäopintojaksoille.

Esitietojen kuvaus

Pakolliset: PSYA202 Kvantitatiivisten monimuuttujamenetelmien perusteet sekä TILP2400 Datan esittäminen ja analysointi, TILP2600 Datasta malliksi ja TILP3600 Tilastolliset ohjelmistot tai muut vastaavat tilastotieteen menetelmäopinnot, jotka antavat opiskelijalle taidot hallita aineiston esittämisen ja analyysimenetelmien perusteet.

Oppimateriaalit

Oheislukemisena suositellaan seuraavia teoksia soveltuvin osin:


  • METSÄMUURONEN, J. Monimuuttujamenetelmien perusteet SPSS-ympäristössä. Helsinki : International Methelp. (E-kirja)

  • NUMMENMAA, L. Käyttäytymistieteiden tilastolliset menetelmät. Helsinki: Tammi.

  • COOLICAN, H. Research methods and statistics in psychology. London: Hodder Arnold.

  • BERGMAN, L. R., MAGNUSSON, D. & EL-KHOURI, B. M. Studying individual development in an interindividual context: A person-oriented approach. Mahwah, NJ: Erlbaum.

  • METSÄMUURONEN, J. Pienten aineistojen analyysi. Helsinki : International Methelp. (E-kirja)

  • METSÄMUURONEN, J. Tutkimuksen tekemisen perusteet ihmistieteissä. Helsinki : International Methelp. (E-kirja)

  • METSÄMUURONEN, J. Essentials of research methods in human sciences. Volume 1. Elementary basics.

  • METSÄMUURONEN, J. Essentials of research methods in human sciences. Volume 2. Multivariate analysis

  • Field, A., & Field, A. P. . Discovering statistics using IBM SPSS statistics: And sex and drugs and rock 'n' roll (4th ed.). Sage. 

Suoritustavat

Tapa 1

Kuvaus:
Pakolliset oppimistehtävät: Kirjallinen tutkimussuunnitelma ja tulosraportti, sekä niiden suulliset esitykset. Yhden työn tulosesityksen opponointi.
Arviointiperusteet:
Arviointikohde, peruste ja asteikko: Opintojakso arvioidaan oppimistehtäviin perustuen asteikolla hyväksytty / hylätty.
Opetusajankohta:
Periodi 3, Periodi 4
Valitaan kaikki merkityt osat
Suoritustapojen osat
x

Osallistuminen opetukseen (pienryhmätyöskentely) (3 op)

Tyyppi:
Osallistuminen opetukseen
Arviointiasteikko:
Hyväksytty - hylätty
Suorituskieli:
suomi

Opetus