OHJA1605 Ohjausalan kehittäminen (5 op)

Opinnon taso:
Aineopinnot
Arviointiasteikko:
Hyväksytty - hylätty
Suorituskieli:
suomi
Vastuuorganisaatio:
Opettajankoulutuslaitos
Opetussuunnitelmakaudet:
2024-2025, 2025-2026, 2026-2027, 2027-2028

Kuvaus

  • Ohjauksen palvelujärjestelmä
  • Ohjauksen kehittämisen institutionaaliset prosessit
  • Ohjausalan arviointi ja kehittäminen
  • Ohjaaja ammattialansa kehittäjänä

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija

  • osaa tarkastella omaa rooliaan ohjausalan ammatillisessa kehittämistyössä
  • osaa tarkastella ohjauspalveluita ja niiden tavoitteita osana yhteiskuntaa
  • tuntee erilaisia ohjauksen arvioinnin ja kehittämisen lähtökohtia ja menetelmiä

Lisätietoja

Tällä opintojaksolla perehdytään ohjauksen kehittämiseen eri toimintaympäristöissä. Ohjauksen arviointia ja kehittämistä tarkastellaan sekä ohjaajan oman ammatillisen kehittymisen että ohjausalan kehittämisen näkökulmista. Opintojaksolla perehdytään ohjaukseen osana yhteiskuntaa ja sen palvelujärjestelmiä. Opintojaksolla opiskelija kehittää yhteiskuntaosaamistaan, ohjauksen teoriaosaamistaan sekä kehittämisosaamistaan.

Oppimateriaalit

ELGPN [European Lifelong Guidance Policy Network]. (2015). Suuntaviivoja elinikäisen ohjauksen toimintapolitiikalle ja palvelujärjestelyille. Yhteiset tavoitteet ja periaatteet EU:n jäsenmaille ja komissiolle. ELGPN Tools No. 6. Jyväskylän yliopisto.

Elinikäisen ohjauksen strategia 2020–2023: ELO-foorumi. Valtioneuvoston julkaisuja 2020:34. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-383-536-8

Luomanen, T. & Luomanen-Jaakkola, L. 2023. Inhimilliset systeemit. Pedagogisten yhteisöiden systeemitietoinen kulttuuri. Edita.

Nykänen, S. 2010. Ohjauksen palvelujärjestelyjen toimijoiden käsitykset johtamisesta ohjausverkostossa. Matkalla verkostojohtamiseen? Jyväskylän yliopisto. Koulutuksen tutkimuslaitos. Tutkimuksia 25.


Täydentävä/vaihtoehtoinen alan kirjallisuus ilmoitetaan lukuvuosittain koulutuksen toteutussuunnitelmassa

Suoritustavat

Tapa 1

Arviointiperusteet:
Opintojakso toteutetaan monimuotoisesti ja se perustuu lähipäivillä tapahtuvaan työskentelyyn, itsenäiseen työskentelyyn ja vertaistyöskentelyyn. Hyväksyttävän tason arviointikriteerit ovat seuraavat: 1) Kehittämisosaaminen: Opiskelija kykenee kriittisesti arvioimaan ja kehittämään ohjausta omassa työyhteisössään ja ohjausverkostoissaan. Opiskelija tunnistaa tapoja vaikuttaa ohjausalan kehittämiseen erilaisissa ohjauskonteksteissa. Opiskelija tunnistaa ohjausalan arviointiin ja tuloksellisuuteen liittyviä näkökulmia. 2) Yhteiskuntaosaaminen: Opiskelija ymmärtää poliittisen päätöksenteon yhteydet ohjausalan kehittämiseen. Opiskelija osaa tarkastella ohjausalaa osana laajempaa palvelujärjestelmää. 3) Ohjauksen teoriaosaaminen: Opiskelija tunnistaa erilaisia ohjausalan arvioinnin ja kehittämisen lähtökohtia. Opiskelija osaa soveltaa arvioinnin ja kehittämisen lähtökohtia käytännön ohjaustyöhön. Opiskelija osaa hyödyntää teoreettista tietoa ohjauksen kehittämisessä.
Valitaan kaikki merkityt osat
Suoritustapojen osat
x

Osallistuminen opetukseen (5 op)

Tyyppi:
Osallistuminen opetukseen
Arviointiasteikko:
Hyväksytty - hylätty
Suorituskieli:
suomi

Opetus