KOPS1004 Tiedonalan kieli ja tekstitaidot opetuksessa (5 op)

Opinnon taso:
Syventävät opinnot
Arviointiasteikko:
0-5
Suorituskieli:
englanti
Vastuuorganisaatio:
Kieli- ja viestintätieteiden laitos
Opetussuunnitelmakaudet:
2024-2025, 2025-2026, 2026-2027, 2027-2028

Avainteksti

Kurssilla perehdytään tiedonalan kieleen ja tekstitaitoihin aineenopetuksessa ja ammatillisessa opetuksessa, haastaen tavanomaisia kieli- ja oppimiskäsityksiä.

Kuvaus

Kurssilla perehdytään tiedonalan kieleen ja tekstitaitoihin aineenopetuksessa ja ammatillisessa koulutuksessa, jossa tavoitteena on kielen ja sisällön samanaikainen oppiminen ja opettaminen. Kurssilla esitellään erilaisia kieltä ja sisältöä integroivia opetusmuotoja ja niihin liittyvää keskustelua sekä yhteiskunnallispoliittisesta että tutkimuksellisista näkökulmista. Kurssi johdattelee tarkastelemaan kielen opetusta varsinaisen kielenopetuksen ulkopuolella, ja riippumatta opetuskielestä tai oppilaiden kielitaustasta. Tämä voi tarjota uusia näkökulmia myös kielen ja tekstitaitojen opetuksen kehittämiselle.

Osaamistavoitteet

Kurssin käytyään opiskelija

  • tuntee kielen tutkimuksen teorioita ja metodeja, joilla perustellaan kielen ja tekstikäytänteiden tiedonalakohtaisuutta,
  • ymmärtää, miten sisältöpohjainen opettaminen ja oppiminen haastavat kieli- ja oppimiskäsityksiä,
  • ymmärtää genren ja tiedonmuodostuksen vaikutuksen kielikäytänteisiin,
  • osaa pohtia kielen ja sisällön kytköstä suhteessa eri opetusmuotoihin, kuten kielikylpy, vieraskielinen (CLIL) ja kielitietoinen aineenopetus, ja työelämälähtöinen suomi toisena kielenä -opetus, ja
  • osaa luoda kielenkäytön alakohtaisuutta huomioivia tehtäväkokonaisuuksia opettajantyössään yhteistyössä kollegojen kanssa.

Esitietojen kuvaus

It is highly recommended that students have taken KLSA124 / KOPA1000 Johdatus kielen oppimisen ja opettamisen tutkimukseen, but it is not obligatory.

Suositellut esitiedot

Oppimateriaalit

Lista luettavista artikkeleista ilmoitetaan kurssin oppimisympäristössä.

Suoritustavat

Tapa 1

Kuvaus:
Kontaktiopetus, ryhmätyöskentely, loppuraportti. Läsnäolovaatimus: 80 %
Arviointiperusteet:
Kurssiarviointi pohjaa oppilaiden aktiiviseen tuntiosallistumiseen, joka perustuu opettajan arvioon ja opiskelijoiden itsearvioon osallistumisestaan. Tämän lisäksi opiskelijat tekevät pienimuotoisen ryhmätehtävän, jota he esittelevät suullisesti ja josta he kirjoittavat loppuraportin. Tarkemmat arviointikriteerit annetaan kirjallisena kurssin alussa.
Valitaan kaikki merkityt osat
Suoritustapojen osat
x

Osallistuminen opetukseen (5 op)

Tyyppi:
Osallistuminen opetukseen
Arviointiasteikko:
0-5
Arviointiperusteet:
Kurssiarviointi pohjaa oppilaiden aktiiviseen tuntiosallistumiseen, joka perustuu opettajan arvioon ja opiskelijoiden itsearvioon osallistumisestaan. Tämän lisäksi opiskelijat tekevät pienimuotoisen ryhmätehtävän, jota he esittelevät suullisesti ja josta he kirjoittavat loppuraportin.
Suorituskieli:
englanti
Työskentelytavat:

Kontaktiopetus, ryhmätyöskentely, loppuraportti. 

Oppimateriaalit:

Lista luettavista artikkeleista ilmoitetaan kurssin opintoympäristössä.

Ei julkaistua opetusta