KEMA239 Orgaanisen kemian työt (4 op)

Opinnon taso:
Aineopinnot
Arviointiasteikko:
Hyväksytty - hylätty
Suorituskieli:
englanti, suomi
Vastuuorganisaatio:
Kemian laitos
Opetussuunnitelmakaudet:
2024-2025, 2025-2026, 2026-2027, 2027-2028

Kuvaus

Ohjeiden mukaisia orgaanisen kemian synteesejä ja analyysejä, joissa tutustutaan tavallisimpiin työ- ja työskentelymenetelmiin, työvälineisiin sekä spektroskooppisiin että kromatografisiin menetelmiin.

Osaamistavoitteet

Opintojakson tavoitteena on antaa tietoja ja taitoja, joita turvallinen työskentely orgaanisen kemian laboratoriossa edellyttää. Harjoitustöissä opiskelija oppii käyttämään orgaanisen kemian perustyövälineitä, kuten refluksointi- ja tislauslaitteistoja sekä yksinkertaisia laboratoriolaitteita. Töiden tavoitteena on sekä käytännön laboratoriotyön perusmenetelmien oppiminen että menetelmien yhdistäminen orgaanisten yhdisteiden reaktioihin ja reaktiomekanismeihin. Opiskelija ymmärtää resurssiviisaan toiminnan merkityksen laboratoriotyöskentelyssä ja tuntee perusteet kemiallisten jätteiden turvallisesta hävittämisestä.

Työelämätaidot:

  • projektinhallintataidot: työvaiheiden suunnittelu, vastuu omasta työskentelystä
  • turvallinen työskentely laboratoriossa
  • orgaanisen syntetiikan perusteet
  • tulosten analysointi ja kirjallinen raportointi.

Lisätietoja

Kaikkien harjoitustöiden opintopisteissä on huomioitu töihin liittyvät ennakkovalmistelut (työohjeeseen tutustuminen, ennakkotehtävät ja töihin liittyvät kirjallisuushaut), käytännön työskentely laboratoriossa sekä työselostuksen kirjoittaminen. Opetuksessa edellytetään läsnäoloa.

Esitietojen kuvaus

KEMA200 Johdatus laboratoriotöihin sekä KEMP1111 Kemiallinen reaktio, KEMP1121 Kemiallinen tasapaino (tai aikaisemmat kurssit KEMP1110 Molekyylien maailma, KEMP1120 Kemiallinen tasapaino ja energia) ja KEMP1140 Orgaanisen kemian perusteet, tai vastaavat tiedot.

Kurssin KEMA2820 Orgaanisen kemian analyysimenetelmät ja perusreaktiot saman aikainen suoritus.


Ennen laboratoriotöiden aloittamista on suoritettava läsnäolopakollinen työhönjohdatuskurssi.


Pakolliset esitiedot

Oppimateriaalit

Moniste, Johdatus orgaanisen kemian aineopintojen työmenetelmiin (Tanja Lahtinen). Erilliset synteesiohjeet.

Suoritustavat

Tapa 1

Arviointiperusteet:
Kurssi on suoritettu hyväksytysti, kun opiskelija on suorittanut työhönjohdatuskurssin hyväksytysti sekä on tehnyt laboratoriotyöt hyväksytysti.
Opetusajankohta:
Periodi 3, Periodi 4
Valitaan kaikki merkityt osat
Suoritustapojen osat
x

Osallistuminen opetukseen (4 op)

Tyyppi:
Osallistuminen opetukseen
Arviointiasteikko:
Hyväksytty - hylätty
Suorituskieli:
englanti, suomi
Työskentelytavat:

Työhönjohdatuskurssi: läsnäolopakolliset luennot + laboratorioharjoitustyö+ työturvallisuustentti. Tenttejä järjestetään kevätlukukaudella.

Orgaanisen kemian aineopintojen laboratoriotöitä voi suorittaa kevätlukukaudella. 

Töiden suoritukseen kuuluu laboratoriotyöskentelyn lisäksi työselostuksen tekeminen. Työselostukset palautetaan työn ohjaajalle tarkistusta ja hyväksymistä (hyväksytty-hylätty) varten. Työselostus tulee palauttaa työn ohjaajalle viimeistään kahden viikon kuluttua työn tekemisestä.

Opetus