VVAMODKOK Väkivaltatutkimus-moduuli (25–30 op)

Opinnon taso:
Muut opinnot
Arviointiasteikko:
0-5
Vastuuorganisaatio:
Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos
Opetussuunnitelmakaudet:
2024-2025, 2025-2026, 2026-2027, 2027-2028
Valinnaiset opinnot:
Kyllä
Opinto-oikeus haettava erikseen:
Ei

Kuvaus

Väkivaltaa sekä sen taustoja ja haittavaikutuksia koskevalle ymmärrykselle ja asiantuntijuudelle on tarvetta yhteiskunnan eri osa-alueilla. Erityisen suurta tarve on sosiaali- ja terveyssektorilla ja kasvatusalan ammattilaisten keskuudessa. Myös kulttuurin, taiteiden ja median rooli ja suhde väkivaltaan ovat viime aikoina nousseet vahvasti esille sekä arjen käytännöissä että julkisissa keskusteluissa ja kansallisilla ja kansainvälisillä tieteellisillä foorumeilla. Väkivallan aiheuttaman inhimillisen kärsimyksen lisäksi väkivallasta aiheutuvat kustannukset ovat osoittautuneet taloudellisesti mittaviksi ja yhteiskunnallisesti kuormittaviksi. Eri aloille tarvitaan väkivaltaan sekä sen historiallisiin, kulttuurisiin ja yhteiskunnallisiin taustoihin ja seurauksiin perehtyneitä tutkijoita, asiantuntijoita ja ammattilaisia, joilla on sekä teoreettista pätevyyttä että kykyä soveltaa osaamistaan.

Monitieteiset väkivaltatutkimusopinnot keskittyvät erityisesti väkivaltaan, joka ei tapahdu organisoitujen väkivaltakoneistojen toimesta. Painopistealueina ovat arjessa, läheisissä suhteissa ja instituutioissa sekä mediassa ja kulttuurituotteissa esiintyvä ja kohdattava väkivalta. Väkivallan monitieteisessä jäsentämisessä olennaisia ovat vallan, sukupuolen ja eriarvoisuuden ulottuvuudet.

Osaamistavoitteet

Väkivaltaopinnot suoritettuaan opiskelija tunnistaa väkivallan mekanismeja ja saa valmiuksia kohdata, tunnistaa ja jäsentää väkivallan eri ilmenemismuotoja sekä tutkimuksellisesti että käytännön työssä. Opiskelija omaksuu peruslähtökohdat väkivaltatutkimuksesta, tutkimustiedon tuottamisesta ja hyödyntämisestä sekä ymmärtää väkivaltaa yhteiskunnallisena, kulttuurisena ja historiallisena ilmiönä ja ongelmana. Opiskelija tutustuu väkivaltatutkimuksen peruskäsitteisiin ja teoriaperinteisiin sekä väkivallan parissa tehtävän käytännön työn teoreettisiin, tutkimuksellisiin ja ammatillisiin perusteisiin.

Rakenne

Valitse kaikki (25+ op)