SVKMODKOK Viittomakielen ja kielitietoisuuden temaattinen moduuli (15–20 op)

Opinnon taso:
Muut opinnot
Arviointiasteikko:
0-5
Vastuuorganisaatio:
Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta, Kieli- ja viestintätieteiden laitos
Järjestävä organisaatio:
Kieli- ja viestintätieteiden laitos
Opetussuunnitelmakaudet:
2024-2025, 2025-2026, 2026-2027, 2027-2028
Valinnaiset opinnot:
Kyllä
Opinto-oikeus haettava erikseen:
Ei

Kuvaus

Viittomakielen ja kielitietoisuuden temaattinen moduuli on vapaasti avoinna kaikille Jyväskylän yliopiston opiskelijoille.

Moduulin opinnot yhdistävät kielitieteen, kulttuurintutkimuksen, sosiaalitieteiden sekä ihmisen kasvun ja kehityksen tutkimuksen monitieteiseksi kokonaisuudeksi, jonka fokuksena on nimenomaan viittomakielet ja viittomakieliset yhteisöt. Opintojen kautta rakennat käsitystäsi viittomakielestä, kuurojen yhteisöjen sosiokulttuurisista piirteistä ja niiden tutkimuksesta, kaksi- ja monikielisyydestä sekä kielenkehityksestä. Opit tarkastelemaan ja analysoimaan viittomakielen rakennetta, kehität kulttuurista ymmärrystäsi erilaisista verkostoista, yhteisöistä ja käytänteistä, syvennät kielitietoisuuttasi sekä tutustut ihmisen kasvun ja kehityksen ilmiöihin.

Tämä monipuolinen ja monitieteinen osaaminen on arvokasta työelämässä erityisesti tilanteissa, joissa vaaditaan monialaista ja monitieteistä ymmärrystä sekä taitoa toimia monikulttuurisissa yhteisöissä. Tietämys kielellisestä monimuotoisuudesta avartaa käsitystäsi kielestä sekä siitä, miten kielet, kulttuurit ja yhteisöt nivoutuvat yhteen ja miten ihminen kielellisesti toimii myös erilaisissa kehitysvaiheissa. Näin moduulin opinnot tarjoavat arvokasta monitieteistä ja käytännöllistä osaamista, joka on hyödyllistä monilla eri aloilla. 

Osaamistavoitteet

Moduulin suoritettuaan opiskelija opintojaksovalinnoistaan riippuen

  • ymmärtää ja tunnistaa viittomakielten rakenteita sekä kielentutkimuksen perusperiaatteita ja niiden historiallista kehitystä.

  • on saanut yleiskuvan kuurojen yhteisöjen monimuotoisuudesta ja pystyy pohtimaan käsitteitä, joita liitetään kuuroihin ja viittomakielisiin.

  • osaa tarkastella omaa kielitietoisuuttaan sekä viittomakielisyyttä monikielisestä näkökulmasta ja pystyy kuvailemaan sekä analysoimaan kaksi- ja monikielisyyttä viittomakielisessä yhteisössä sekä erilaisissa yhteisöissä laajemmin.

  • pystyy kuvailemaan ja analysoimaan viitotun ja puhutun kielen omaksumisen piirteitä eri ikäkausina ja kielen kehityksen eri osa-alueilla sekä ymmärtää kielten omaksumisen yksilöllisiä ja yleisiä piirteitä ja niihin vaikuttavia tekijöitä. 

Lisätietoja

Opiskelija voi suorittaa vapaasti moduulin opintoja haluamansa määrän. Merkinnän temaattisesta kokonaisuudesta hän saa suoritettuaan vähintään 15 op. Opintoja suoritetaan osallistumalla kontaktiopetukseen tai itsenäisenä suorituksena lukuvuoden opetustarjonnan mukaisesti. 

Rakenne

Valitse 15–20 op