MTEAIN Musiikkiterapian aineopinnot (50 op)

Opinnon taso:
Aineopinnot
Arviointiasteikko:
0-5
Vastuuorganisaatio:
Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta
Järjestävä organisaatio:
Avoin yliopisto
Opetussuunnitelmakaudet:
2024-2025, 2025-2026, 2026-2027, 2027-2028
Valinnaiset opinnot:
Kyllä
Opinto-oikeus haettava erikseen:
Kyllä
Hakuohje:

Opintokokonaisuuteen on rajattu ilmoittautumisaika ja osallistujamäärä. Tarkemmat tiedot löytyvät JYU verkkosivuilta.

Kuvaus

Aineopinnoissa musiikkiterapiaa käsitellään sekä kuntoutuksen että psykoterapeuttisen työskentelyn näkökulmista. Musiikkiterapia kuntoutuksena liittyy esimerkiksi erilaisten fysiologisten sairauksien ja häiriöiden hoitoon, kun taas musiikkiterapia psykoterapian kontekstissa liittyy mielenterveydellisten ongelmien ja haasteiden hoitamiseen.

Aineopinnoissa jatketaan musiikkipsykologiaan tutustumista ja uutena erillisenä kurssina esitellään musiikin vaikutuksia aivoissa. Musiikkiterapiaa käytetään sen ei-kielellisten ulottuvuuksien ja mahdollisuuksien takia paljon myös aivan pienimpien lasten (myös vakavat kehityshäiriöt, jotka vaikuttavat kehitysikään) hoitomuotona ja tähän aihepiiriin perehtyy varhaisen vuorovaikutuksen ja musiikkiterapian kurssi. 

Musiikkiterapian lähialoja ovat niin psykoterapia kuin psykiatriakin ja tästä syystä aineopintoihin on sisällytetty itsenäisinä opintoina suoritettavat kurssit kummastakin aiheesta. Lisäksi aineopinnoissa perehdytään musiikkiterapian kliinisen arvioinnin käytänteisiin, toimintakyvyn arvioinnin ja tukemisen käytänteisiin sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmiin. 

Aineopintoihin kuuluu myös kandidaatintutkielma sekä siihen liittyen erillinen kurssi musiikkiterapian tutkimuksesta ja tutkimusmenetelmistä. Kandidaatintutkielmat käsitellään kandidaattiseminaarissa.


Tämä kokonaisuus on tarjolla avoimena yliopisto-opetuksena Jyväskylän yliopiston avoimessa yliopistossa. Opintokokonaisuuteen on rajattu ilmoittautumisaika ja osallistujamäärä. Tarkemmat tiedot löytyvät JYU verkkosivuilta.

Osaamistavoitteet

Aineopinnot suoritettuaan opiskelija:

- ymmärtää musiikkiterapian yhtäläisyydet ja erot kuntoutuksen ja psykoterapian näkökulmiin liittyen

- osaa kuvata musiikin psykologisia ja fysiologisia sekä aivo- ja hermostotason vaikutuksia

- hahmottaa musiikkiterapian mahdollisuudet varhaisen vuorovaikutuksen mahdollistajana liittyen esimerkiksi kiintymyssuhdehäiriöihin tai vakaviin kehityshäiriöihin

- osaa kuvata musiikkiterapian kliinisen ja tutkimuksellisen arvioinnin periaatteita ja käytänteitä

- ymmärtää musiikkiterapian suhteessa sen lähialoihin ja toimintakonteksteihin kuten psykiatriaan ja psykoterapiaan, neurologiaan ja kuntoutukseen, toimintakyvyn arviointiin ja tukemiseen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmiin

- hahmottaa musiikkiterapiatutkimuksen metodologiset perusteet, osaa laatia akateemisen tutkielman ja esitellä ja puolustaa sitä muista opiskelijoista ja ohjaavista opettajista koostuvassa kandidaattiseminaarissa.

Esitietojen kuvaus

Musiikkiterapian perusopinnot suoritettu vähintään hyvin tiedoin.

Lisätietoja

Tämä kokonaisuus on tarjolla avoimena yliopisto-opetuksena Jyväskylän yliopiston avoimessa yliopistossa. Opintokokonaisuuteen on rajattu ilmoittautumisaika ja osallistujamäärä. Tarkemmat tiedot löytyvät JYU verkkosivuilta.

Rakenne

Valitse kaikki (50 op)