LPSPER Liikuntapsykologian perusopinnot (25 op)
Liikuntatieteellisen tiedekunnan opiskelijat voivat tehdä ilman hakua, muiden tiedekuntien opiskelijoiden on mahdollista tehdä kokonaisuus Avoimessa yo:ssa.
Kuvaus
Yhteiskunnan muuttuminen sekä jatkuvasti kiristyvä kansallinen ja kansainvälinen kilpailu ovat lisänneet liikuntapsykologisen osaamisen ja ymmärryksen tarvetta suomalaisissa liikunta-, koulutus-, hyvinvointi-, ja urheiluympäristöissä. Liikuntapsykologia on psykologian sovellusalue, joka hyödyntää monitieteisesti psykologiaa, fysiologiaa sekä liikunta-, kasvatus-, yhteiskunta- ja neurotieteitä. Liikuntapsykologiassa toimitaan pääasiassa kolmella alueella, joihin liikuntapsykologian perusopinnoissa tutustutaan:
1. Fyysisesti aktiivisen elämäntavan tukeminen. Ihmiset liikkuvat nykyään terveytensä kannalta aivan liian vähän. Liikuntapsykologian perusopinnoissa tutustutaan fyysisesti aktiivisen elämäntavan esteisiin ja edellytyksiin väestön fyysisen aktiivisuuden edistämiseksi.
2. Suoritusten optimointi. Ihmisen psykologiset ominaisuudet ja mielen sisäiset prosessit vaikuttavat liikunta- ja urheilusuorituksiin. Liikuntapsykologian peruspinnoissa tutustutaan yksilö- ja ryhmätason menetelmiin, joilla pystytään tukemaan maksimaalisen suorituskyvyn saavuttamista.
3. Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistäminen. Liikuntaan ja urheiluun liittyy monia tekijöitä, kuten stressi, tunteet, itsearvostus, loukkaantumiset, syömishäiriöt ja motivaatio, jotka kaikki vaikuttavat ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Liikuntapsykologian perusopinnoissa tutustutaan moninaisiin voimavarakeskeisiin keinoihin kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukemiseksi ja innostavien ja psykologisesti turvallisten liikuntaympäristöjä luomiseksi.
Osaamistavoitteet
Liikuntapsykologian perusopinnot suoritettuaan opiskelija:
- osaa kuvailla liikuntapsykologian lähtökohtia ja erityispiirteitä
- osaa määritellä liikuntapsykologian eri teema-alueihin liittyviä keskeisiä teorioita, mekanismeja, tekniikoita ja menetelmiä
- tunnistaa liikuntapsykologian ajankohtaisia kysymyksiä
- tunnistaa liikuntapsykologian eri toimijoita ja toimintaympäristöjä
- osaa listata turvallisen ja hyvinvointia edistävän liikuntaympäristön keskeiset tekijät
- osaa kuvailla asiantuntijuuden rakentumista liikuntapsykologian alalla
- osaa kuvailla alan eettisiä periaatteita ja haasteita
- tiedostaa oman osaamisensa rajallisuuden
- osaa etsiä ja arvioida liikuntapsykologista tietoa