ELIPER Erityisliikunnan perusopinnot (25 op)

Opinnon taso:
Perusopinnot
Arviointiasteikko:
0-5
Vastuuorganisaatio:
Liikuntatieteellinen tiedekunta
Järjestävä organisaatio:
Liikuntatieteellinen tiedekunta
Opetussuunnitelmakaudet:
2024-2025, 2025-2026, 2026-2027, 2027-2028
Valinnaiset opinnot:
Kyllä
Opinto-oikeus haettava erikseen:
Ei

Kuvaus

-

Osaamistavoitteet

Erityisliikunnan oppiaineessa käsitellään soveltavan liikunnan kysymyksiä painottaen liikuntakasvatuksen ja koulutuksen näkökulmia. Soveltavassa liikunnassa osallisuuden edistäminen on keskiössä. Soveltava liikunta huomioi osallistujan fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen toimintakyvyn, kuten toimintarajoitteet, pitkäaikaissairaudet tai tarpeen oppimisen tukeen. Opettajiksi valmistuville erityisliikunnan oppiaine lisää valmiuksia heterogeenisten ryhmien opetukseen. Erityisliikunnan perus- ja aineopinnot (60 op) yhdessä muun opettajakelpoisuuden kanssa antavat liikunnan aineenopettajakelpoisuuden erityiskouluun. Aineopinnot toteutetaan yksilöllisen opinto-ohjelman mukaisesti.

Erityisliikunnan perusopintojen (25 op) osaamistavoitteet

Oman alan osaaminen ja akateeminen asiantuntijuus: Erityisliikunnan perusopinnoissa opitaan tietoja ja taitoja, joiden avulla opettajat eri kouluasteilla osaavat kohdata heterogeenisia oppilasryhmiä liikunnassa ja toteuttaa liikuntaa niin, että kaikilla oppilailla ominaisuuksistaan riippumatta on mahdollisuus yhdenvertaiseen osallistumiseen ja oppimiseen. Opiskelija tuntee soveltavan liikunnan keskeiset opetus- ja ohjausmenetelmät ja työtavat. Opiskelijalle kehittyy uusimpaan tutkimustietoon tukeutuva soveltavan liikunnan substanssiosaaminen.

Työelämätaidot: Perusopinnot suoritettuaan opiskelija osaa analysoida liikunnan opetus- ja oppimistilanteita ja etsiä tietoa kohtaamistaan opetuksen haasteista. Opiskelija osaa havaintojensa ja tietojensa pohjalta suunnitella ja toteuttaa liikuntaa erilaisissa liikuntaympäristöissä ja -muodoissa huomioiden osallistujien toimintakyvyn. Perusopinnot suoritettuaan opiskelija osaa viestiä monikanavaisesti ja erilaiset ihmiset huomioon ottaen. Opiskelijan ajanhallinta sekä vastuu oman ja muiden oppimisen edistämisestä kehittyy.

Kansainvälisyysosaaminen: Perusopinnot suoritettuaan opiskelija on saanut kokemuksia monikielisessä oppimisympäristössä toimimisesta.

Vastuullinen asiantuntijuus: Perusopinnot suoritettuaan opiskelija ymmärtää yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon periaatteet liikunnassa ja osaa huomioida ne omassa toiminnassaan.

Monitieteinen ja laaja-alainen osaaminen: Perusopinnoissa opiskelija kartuttaa monitieteistä ja moniammatillista osaamistaan eri aloilta tulevien opiskelijoiden kanssa sekä kohdatessaan erilaisia liikunnan harrastajia monenlaisissa liikuntaympäristöissä. Perusopinnot suoritettuaan opiskelijalla on valmiuksia laaja-alaiseen soveltavan liikunnan palveluiden suunnitteluun sekä esteettömyyden ja saavutettavuuden huomioimiseen.

Rakenne

Valitse väh. 25 op