• Retriitti järjestetään Konneveden tutkimusasemalla ma 24.4. – pe 28.4.2023
• Orientaatiotapaaminen to 30.3. klo 8–12 (etäyhteys).
Paikat jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä ja peruutuksia tulee aina. Eli jos et ole vielä ilmoittautunut, niin tee se nyt, koska vielä on hyvä mahdollisuus nousta kurssille varasijoilta. Ennen retriittiin osallistumista suositellaan opintojaksoa XDOC1002 Kirjoittaminen vauhtiin. Suosittelen lämpimästi ilmoittautumista tälle tammikuun toteutukselle, koska näin saat enemmän irti itse retriitistä.
XDOC1002 Kirjoittaminen vauhtiin (3 op)
to 12.1.2023 klo 8:30–12
pe 13.1. klo 8:30–12
to 19.1. klo 8:30–12
pe 20.1. klo 8:30–12
pe 27.1. klo 8:30–12
Koulutus on pienryhmäopetusta, joka toteutetaan Zoom-etäyhteydellä.
Mikä väitöskirjaretriitti on?
Väitöskirjaretriitti (5 op) on ohjattu kirjoitusleiri, joka koostuu yhteisestä, neljän tunnin orientaatiotapaamisesta sekä viiden päivän työskentelystä Konneveden tutkimusasemalla. Retriittiin kuuluu myös retriittiviikon jälkeen toteutettava lopputehtävä.
Retriitti on ohjattua opetustoimintaa, jossa pääpaino on intensiivisessä kirjoitustyössä eli oman väitöskirjan edistämisessä. Retriitissä on yhteinen päiväohjelma, johon kuuluvat esimerkiksi yhteinen aamu- ja iltakokoontuminen sekä erilaisia valinnaisia pajoja ryhmän tarpeen mukaan. Omaa kirjoittamista varten tehdään myös selkeä suunnitelma, josta kerrotaan lisää orientaatiotapaamisessa. Retriitissä väitöskirjan kirjoittamiseen saa aivan erilaisen tuen kuin yksin työtä tehdessään. Eli retriitissä ohjaaja on vetovastuussa kokonaisuudesta, joka on parhaimmillaan kerran elämässä -elämys.
Sopiiko väitöskirjaretriitti minulle?
- Haluatko edistää tutkimustasi ja keskittyä kirjoittamiseen ilman muita häiriötekijöitä?
- Onko sinulla meneillään intensiivinen kirjoitusvaihe tutkimustyössäsi? Tutkimuksen (artikkelin tms.) ei tarvitse olla viimeistelyvaiheessa, mutta on tärkeää, että tutkimusprosessisi on sellaisessa vaiheessa, että sinulla todella on kirjoitushommia viikon ajaksi.
- Oletko valmis keskittymään kirjoittamiseen yhden arkiviikon verran, maanantaiaamusta perjantaipäivään?
- Huomaathan, että kurssille osallistuminen edellyttää majoittumista Konnevedellä eikä viikon aikana voi olla muita sovittuja menoja esimerkiksi palavereja, työvuoroja tai opintoja yliopistolla. Perhettä tai lemmikkejä ei Konnevedelle saa ottaa mukaan.
- Oletko valmis elämään hiljaista leirikouluelämää melko askeettisissa olosuhteissa? Konnevesi tarjoaa ihanteellisen paikan keskittyä kirjoittamiseen, mutta luksusta siellä on vain luonto. Myös ruoka on hyvää. Majoittuminen tapahtuu yhden hengen huoneissa soluasunnoissa. Kasvis- ja muut terveydelliset ruokavaliot huomioidaan.
- Konnevedelle mennään kimppakyydeillä ja tarvittaessa aseman bussilla. Oma auto ei siis ole osallistumisen ehto.
Apuraha:
Retriitin opetus on ilmaista, mutta ruokailut ja majoitus maksavat. Näihin kuluihin on mahdollista hakea Konnevesi-apurahaa. Apurahojen määrä riippuu kulloisestakin tilanteesta eikä paikka retriitissä tarkoita, että apuraha myönnettäisiin automaattisesti. Käytännössä en tiedä, että tätä tarkoitusta varten ajoissa haettuja apurahoja olisi kertaakaan jätetty myöntämättä.
• Täältä löytyvät tiedeneuvoston ohjeet, jotka koskevat työsuhteessa olevia tutkijoita:
•
https://www.jyu.fi/fi/yliopisto/tiedeneuvosto/rahoitukset/konnevesi-rahoitus• Ohjeet väitöskirjatutkijoille, jotka eivät ole työsuhteessa yliopistoon:
•
https://www.jyu.fi/fi/opiskelijalle/opintojen-suorittaminen/konnevesiKonnevesi-apuraha vaatii ohjaajan lausunnon. Ohjaajan lausunnoksi riittää ilmoitus siitä, että olet työstämässä väitöskirjaa aiheesta X ja että väitöskirjaprosessisi hyötyisi siitä, että pääsisit keskittymään viikon ajaksi kirjoittamiseen. Hakemuksien käsittely kestää noin kaksi viikkoa, eli jos olet ilmoittautunut, niin kannattaa hoitaa hakemus kuntoon mahdollisimman pian. Apuraha maksetaan tilillesi joko ennen retriittiä tai sen jälkeen.
Retriitin saa myös maksaa itse. Mikäli maksat itse, täysihoito omassa huoneessa maanantain lounaalta perjantain lounaalle kaikilla aterioilla maksaa hieman yli 200 euroa. (Hinnat on juuri päivitetty, joten aivan ajantasaisin hinta puuttuu vielä.)
Väitöskirjaretriitin turvallisuusohjeet
• Retriittien toteutuksessa noudatetaan Jyväskylän yliopiston ohjeita ja määräyksiä:
•
https://www.jyu.fi/fi/ajankohtaista/koronavirusohjeistus-jyvaskylan-yliopistossaKoko ryhmä on vastuussa turvallisuudesta ja osallistujat sitoutuvat noudattamaan voimassa olevia ohjeita. Ehdoton sääntö on, että Konnevedelle tullaan vain terveenä. Mikäli omassa perheessä/lähipiirissä on koronalle altistuneita tai siihen sairastuneita, tee testi ennen Konnevedelle tuloa. Huom. Jos sairastut juuri ennen retriittiä, voit perua osallistumisesi eikä siitä aiheudu mitään kuluja tai sanktioita. Myönnetyn apurahan (ja retriittipaikan) voi käyttää tässä tapauksessa myöhemmin.
Retriittiä ei toteuteta hybridiopetuksena, eli siihen ei voi osallistua etänä.
Mutta mikäli osallistuja sairastumisen tai muun syyn vuoksi joutuu keskeyttämään retriitin, hän saa suorittaa sen loppuun itsenäisesti.
Kannattaa tutustua myös muuhun XDOC-tarjontaan sekä usein kysyttyihin kysymyksiin:
https://movi.jyu.fi/fi/opintotarjonta/tohtoriMikäli teillä on vielä tämän jälkeen kysyttävää, voitte lähettää sähköpostia elina.k.jokinen@jyu.fi.
Huom. Väitöskirjaretriittiin voi osallistua vain yhden kerran.