Vitruvius antiikista tähän päivään: Vitruviuksen Arkkitehtuurista antiikin arkkitehtuurin lähteenä ja uuden ajan arkkitehtuuri- ja taidekäsitysten muovaajana
SISÄLTÖ
Tuskin mikään yksittäinen teos on vaikuttanut arkkitehtuuriin ja arkkitehtuurista kirjoittamiseen yhtä laajasti ja lähtemättömästi kuin roomalaisen Vitruviuksen noin 30-20 eaa. kirjoittama De architectura (Arkkitehtuurista). Se on arkkitehtuurin historian vaikutusvaltaisin teos ja ainoa kokonaan säilynyt laaja esitys antiikin ajan rakentamisesta ja arkkitehtuurista. Esimerkiksi jako korinttilaiseen, joonialaiseen ja korinttilaiseen temppeliin ja kapiteeliin sekä roomalaisten seinämaalaustyylien kronologia pohjautuvat Vitruviukseen. Lisäksi suuri määrä nykyään käytössä olevia arkkitehtuurin, taidehistorian ja estetiikan termejä juontuu Vitruviukselta – voikin sanoa arkkitehtuurin puhuvan edelleen Vitruviuksen kieltä. Esimerkiksi Vitruviuksen arkkitehtuurin kolme tavoitetta ”kestävyys, käyttökelpoisuus ja kauneus” mainitaan Opetus- ja kulttuuriministeriön Arkkitehtuuripoliittisen ohjelman (2022) päämäärinä. Arkkitehtuurin ohella teos vie lukijan keskelle antiikin taidetta, taidekäsityksiä, kulttuuria, tiedettä, tekniikkaa, uskomuksia ja maailmankuvia.
Tällä luentosarjalla Vitruviuksen teosta lähestytään kahdesta näkökulmasta:
Mitä teos kertoo antiikin arkkitehtuurista, rakentamisesta ja taiteesta, ja miten se on vaikuttanut myöhempien kahden vuosituhannen aikana arkkitehtuurin ja taiteen kehitykseen.
Luennoilla käsitellään kirjan keskeisiä teemoja: Arkkitehtuurin teoriaa ja ihanteita, symmetriaoppia, temppeliarkkitehtuuria, julkista rakentamista, rakennustekniikoita ja kaupunkisuunnittelua. Arkkitehtuurin ohella kurssilla perehdytään myös muihin teoksen teemoihin, kuten mittasuhdekaanoneihin, terveyden ja hyvinvoinnin kysymyksiin, seinämaalaukseen, perspektiiviin ja väriaineiden valmistamiseen. Lisäksi sivutaan esimerkiksi antiikin sivistysihanteita, mekaniikkaa, sotalaitteita, astronomiaa, taikauskoja ja vesilähteiden ominaisuuksia.
Ajallinen tarkastelu ulottuu antiikista keskiajan kautta uuden ajan alkuun ja modernille aikakaudelle. Antiikin ohella keskistytään erityisesti renessanssiin ja uusklassismiin, jolloin Vitruviuksen teoksella oli erityisen suuri merkitys taiteen ja arkkitehtuurin kehitykseen.
Opetuksen pohjana toimii syksyllä 2022 valmistunut Vitruviuksen teoksen suomennos, jota käytetään soveltuvin osin oheislukemistona. Vertailun vuoksi kurssilla tutustutaan myös muihin keskeisiin arkkitehtuuria ja taidetta käsitteleviin tekstilähteisiin, kuten Plinius Vanhemman, Leonbattista Albertin ja Andrea Palladion teoksiin.
Vastuuopettajan lisäksi kurssilla on vierailevina opettajina eri alojen asiantuntijoita.
Oppimistavoitteet:
- Kurssin tarkoitus on antaa elävä ja ensikäden lähteeseen perustuvan katsaus antiikin arkkitehtuurista, rakentamisesta sekä monista taidetta, luontoa ja yhteiskuntaa koskevista näkemyksistä
- Kurssi perehdyttää antiikin perinteen monipuoliseen jälkivaikutukseen.
- Kurssin käytyään opiskelija on saanut käsityksen siitä pitkän aikavälin aate- ja kulttuurihistoriallisesta kehityksestä, jossa tekstit vaikuttavat toisiinsa, altistuvat uudelleentulkinnoille ja vaikuttavat taidemuotoja, -ihanteita ja -käytäntöjä muokkaaviin diskursseihin.