YKPA363 Ruoka (5 op)

Opinnon taso:
Aineopinnot
Arviointiasteikko:
0-5
Suorituskieli:
suomi
Vastuuorganisaatio:
Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos
Opetussuunnitelmakaudet:
2020-2021, 2021-2022, 2022-2023

Kuvaus

Yhteiskuntatieteellisen elintarviketutkimuksen keskeiset osa-alueet (tuotanto, jalostus, jakelu ja kulutus) ja käsitteet (ruokapolitiikka, ruokasuvereniteetti ja ruokaturva).

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija tuntee globaalin elintarvikejärjestelmän käsitteen ja ymmärtää sen osien toiminnan sosioekonomiset vaikutukset sekä globaalilla että kansallisella tasolla.

Oppimateriaalit

Suoritetaan luentojen lisäksi toinen paketti (A tai B) seuraavista:


A. Kirjapaketti

Paloviita, A. & Järvelä, M. (2015). Climate Change Adaptation and Food Supply Chain Management. Abingdon, Oxon: Routledge.

JA

Lambie-Mumford, H. & Silvasti, T. (2020). The Rise of Food Charity in Europe. Bristol: Policy Press (Bristol University Press), ISBN:978-1447347583.

TAI


B. Artikkelipaketti


Lang,T. & Barling, D (2012). Food Security and Food sustainability: Reformulating the debate. The Geographical Journal 178 (4), 313–326.

JA

Paloviita, A., Kortetmäki, T., Puupponen, A., Silvasti, T. (2016). Vulnerability matrix of the food system: operationalizing vulnerability and addressing food security. Journal of Cleaner Production 135, 1242-1255.

JA

Manning, L. (2013). Corporate and consumer social responsibility in the food supply chain. British Food Journal 115 (1), 9–29. http://dx.doi.org/10.1108/00070701311289858

JA

Kortetmäki, T. (2018). Nobody’s fault? Structural injustice, food, and climate change. In Gilson & Kenehan (eds.): Food, environment and climate change: justice at the intersections. Rowman & Littlefield.

JA

Anderson, C.R., Bruil, J., Chappell, M.J., Kiss, C. & Pimbert, M.P. (2019). From Transition to Domains of Transformation: Getting to Sustainable and Just Food Systems through Agroecology. Sustainability 11, 5272.

Kirjallisuus

  • Paloviita, A. & Järvelä, M. (2015). Climate Change Adaptation and Food Supply Chain Management. Abingdon, Oxon: Routledge. ISBN 9781315757728 verkko
  • Lambie-Mumford, H. & Silvasti, T. (2020). The Rise of Food Charity in Europe. Bristol: Policy Press (Bristol University Press), ISBN:978-1447347583.
  • Lang,T. & Barling, D (2012). Food Security and Food sustainability: Reformulating the debate. The Geographical Journal 178 (4), 313–326.
  • Manning, L. (2013). Corporate and consumer social responsibility in the food supply chain. British Food Journal 115 (1), 9–29.
  • Kortetmäki, T. (2018). Nobody’s fault? Structural injustice, food, and climate change. In Gilson & Kenehan (eds.): Food, environment and climate change: justice at the intersections. Rowman & Littlefield. 9781786609236
  • Anderson, C.R., Bruil, J., Chappell, M.J., Kiss, C. & Pimbert, M.P. (2019). From Transition to Domains of Transformation: Getting to Sustainable and Just Food Systems through Agroecology. Sustainability 11, 5272.
  • Paloviita, A., Kortetmäki, T., Puupponen, A., Silvasti, T. (2016). Vulnerability matrix of the food system: operationalizing vulnerability and addressing food security. Journal of Cleaner Production 135, 1242-1255.

Suoritustavat

Tapa 1

Kuvaus:
Kontaktiopetus ja itsenäinen työskentely (tentti/kirjallinen tehtävä)
Arviointiperusteet:
Tentti/kirjallinen tehtävä (100%)
Valitaan kaikki merkityt osat

Tapa 2

Kuvaus:
Essee
Arviointiperusteet:
Kirjallinen tehtävä (100%)
Valitaan kaikki merkityt osat
Suoritustapojen osat
x

Osallistuminen opetukseen (5 op)

Tyyppi:
Osallistuminen opetukseen
Arviointiasteikko:
0-5
Suorituskieli:
suomi

Opetus

x

Itsenäinen työskentely (5 op)

Tyyppi:
Itsenäinen työskentely
Arviointiasteikko:
0-5
Suorituskieli:
suomi
Ei julkaistua opetusta