TJTA330 Ohjelmistotuotanto (5 op)

Opinnon taso:
Aineopinnot
Arviointiasteikko:
0-5
Suorituskieli:
suomi
Vastuuorganisaatio:
Informaatioteknologian tiedekunta
Opetussuunnitelmakaudet:
2021-2022, 2022-2023

Kuvaus

Sisältö

Ohjelmistotuotanto on tietokoneohjelmistojen rakentamisessa yleisesti käytettyjä tekniikoita, työkaluja ja periaatteita. Opintojaksolla käydään läpi ohjelmiston elinkaari määrittelystä käyttöönottoon ja ylläpitoon. Aiheen teoreettista käsittelyä tuetaan toteuttamalla toimeksiantoon perustuva pienimuotoinen ohjelmistoprojekti, jonka vaiheet ja toteutustavat kytkeytyvät luentojen teemoihin.

Suoritustavat

Opintojakson suoritustavat ovat tentti ja pienryhmissä toteuttava harjoitustyö, jotka molemmat tulee suorittaa hyväksyttävästi. Työmäärät jakautuvat seuraavasti: luento-opetus 24 tuntia, itsenäinen materiaaleihin tutustuminen ja tenttiin valmistautuminen 36 tuntia, harjoitustyön parissa työskentely 90 tuntia.

Arviointiperusteet

Tenttimenestys, harjoitustyön toteuttamiseen liittyvä pienryhmätyöskentely, harjoitustyön rakenteelliset ansiot, sen tuloksen vastaavuus vaatimusmäärittelyyn ja asiakkaan toiveisiin, käytetyn viitekehyksen hallinta ja sen osoittaminen työskentelyssä ja raportissa sekä harjoitustyön toteuttamiskelpoisuus.

Osaamistavoitteet

Opintojakson käytyään opiskelija ymmärtää ohjelmiston elinkaareen liittyvän käsitteistön ja erilaisia elinkaarimalleja sekä osaa soveltaa ohjelmistotuotannon menetelmällisiä periaatteita ja käytänteitä (esim. Scrum) työskentelyssään. Opiskelija osaa soveltaa erilaisia vaatimusmäärittelyn tekniikoita (vaatimusten tunnistaminen, kerääminen, dokumentointi, analysointi ja hallinta) ja arvioida niiden soveltuvuutta erilaisiin käyttötilanteisiin. Tämän lisäksi opiskelija ymmärtää ohjelmiston toteutukseen liittyviä tekniikoita ja vaihtoehtoja, ohjelmistojen laatutekijöitä ja laadunarviointia, ohjelmistotestauksen käytänteitä sekä ohjelmiston käyttöönoton suunnitteluun että ohjelmiston ylläpitoon liittyviä tekijöitä. Opiskelija osaa myös luoda ja toteuttaa pienimuotoisen ohjelmistoprojektin osana ryhmää.

Esitietojen kuvaus

Opiskelija tuntee erilaisia ohjelmistoja sekä niiden suunnittelun ja toiminnan perusteita. Opiskelija on kiinnostunut saamaan syvällisempää ymmärrystä sekä käytännöllistä osaamista ohjelmistotuotannon tehtäviin ja työskentelytapoihin liittyen.

Oppimateriaalit

Oppimateriaaleina toimivat luentomateriaalit ja näitä tukeva kirjallisuus sekä harjoitustyöhön liittyvät materiaalit.

Kirjallisuus

  • Ilkka Haikala & Tommi Mikkonen, Ohjelmistotuotannon käytännöt, 12., uudistettu painos tai uudempi.; ISBN: 978-952-14-1754-2

Suoritustavat

Tapa 1

Valitaan kaikki merkityt osat
Suoritustapojen osat
x

Osallistuminen opetukseen (5 op)

Tyyppi:
Osallistuminen opetukseen
Arviointiasteikko:
0-5
Suorituskieli:
suomi
Ei julkaistua opetusta