TIEP115 Johdatus tietotekniikkaan (3 op)

Opinnon taso:
Perusopinnot
Arviointiasteikko:
0-5
Suorituskieli:
suomi
Vastuuorganisaatio:
Informaatioteknologian tiedekunta
Opetussuunnitelmakaudet:
2020-2021, 2021-2022, 2022-2023

Kuvaus

Sisältö

Tietokone on konkreettinen lukuisten kytkimien joukosta koostuva laite, mutta tästä huolimatta se mahdollistaa moninaisten konkreettisten tarpeiden ratkaisemisen koneellisesti. Tämän kaltaisten tietotekniikan perusteiden ymmärtämiseksi kurssilla opetellaan aluksi, mitä ovat konkreettiset ja abstraktit käsitteet, ja miten niitä käytetään hyväksi käytännön tehtävien ratkaisemiseen. Kurssin kannalta tärkeimmät abstraktit käsitteet ovat joukot ja funktiot, koska kaikki tietokoneohjelmat ovat ymmärrettävissä funktioina. Monet tietokoneohjelmat ovat algoritmien koneellisia toteutuksia. Tästä syystä kurssilla käsitellään algoritmien sekä niiden kompleksisuuden alkeita. Kompleksisuuden avulla päästään myös kartoittamaan tietotekniikan mahdollisuuksien rajoja. Kurssin aiheet käydään läpi lyhyillä alustuksilla ja opettajien avustuksella toteutettavilla harjoitustehtävillä.


Suoritustavat

Viikottaiset harjoitustehtävät sekä muut annetut tehtävät tai tentti.

Opintojakson ensisijainen ja suositeltu suoritustapa on kahdesti viikossa opettajien avustuksella pienryhmissä ratkaistavat harjoitukset ja muut kurssilla annettavat tehtävät. Kurssista saa suoritusmerkinnän tekemällä harjoitukset ja tehtävät. Opintojakson voi suorittaa vaihtoehtoisesti tentillä.


Arviointiperusteet

Arviointi perustuu harjoitustehtävien pisteytykseen. Harjoitustehtävien suoritusaika on yksi viikko. Opintojakson suorittamiseksi tulee vastata jotakin kaikkiin tehtäviin ja saada noin puolet maksimipisteistä. Vaihtoehtoisesti arviointi perustuu tenttiarvosanaan.

Osaamistavoitteet

Kurssin tavoite on luoda tietotekniikan yliopisto-opiskelussa tarvittavia perustaitoja ja -valmiuksia. Kurssin suoritettuaan opiskelija


  • on oppinut tunnistamaan konkreettisten tehtävien taustalta matemaattisloogisia rakenteita sekä harjoitellut toteuttamaan niitä tietokoneohjelmina,
  • on luonut ensimmäisen käsityksen ohjelmoinnista ja hallitsee ohjelmoinnin ensimmäiset perusteet,
  • on oppinut käyttämään aikaa tehtävien analysoimiseen ja jäsentämiseen ennen kuin pyrkii ratkaisemaan niitä, sekä
  • on hankkinut kokemusta työskennellä eteen päin vaikka kysymyksestä tai tehtävästä ei saisi luotua välittömästi vahvaa ymmärrystä.

Suoritustavat

Tapa 1

Valitaan kaikki merkityt osat
Suoritustapojen osat
x

Osallistuminen opetukseen (3 op)

Tyyppi:
Osallistuminen opetukseen
Arviointiasteikko:
0-5
Suorituskieli:
suomi

Opetus