KUMA2016 Johdatus digitaalisiin ihmistieteisiin (5 op)
Kuvaus
Sisältö
Opintojakson tavoite on antaa perustiedot digitaalisten ihmistieteiden toimintakentästä ja sen erilaisista osa-alueista. Kurssi keskittyy erityisesti alalla tutkittavien aiheiden ja käytettävien aineistojen, työkalujen ja käsitteiden tarkasteluun. Vaikka digitaalisissa ihmistieteissä käytetään laskennallisia menetelmiä, kurssi tuo esille myös laadullisen tutkimuksen asemaa ja merkitystä alan piirissä.
Arviointiperusteet
Kontaktiopetuksena järjestettävällä kurssilla 80% osallistuminen ja kirjalliset tehtävät. Itsenäisessä työskentelyssä essee.
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- ymmärtää mitä käsitteellä digitaaliset ihmistieteet eli digital humanities tarkoitetaan ja millaisia osa-alueita se voi sisältää
- osaa nimetä digitaalisiin ihmistieteisiin kuuluvia tutkimusaiheita, -aineistoja, -menetelmiä ja -käsitteitä
- hahmottaa miten digitaalisissa ihmistieteissä yhdistetään laadullisia ja laskennallisia menetelmiä
- osaa tarkastella digitaalisten ihmistieteiden ideaa myös kriittisesti.
Oppimateriaalit
Kontaktiopetuksessa opintojakson vastuuopettaja ilmoittaa oppimateriaalin. Itsenäisessä työskentelyssä kirjoitetaan essee, jota varten luetaan:
Berry, David M. & Fagerjord, Anders 2017: Digital humanities: knowledge and critique in a digital age. Cambridge: Malden.
Elo, Kimmo (toim.) 2016: Digitaalinen humanismi ja historiatieteet.Turku: Turun historiallinen yhdistys.
Schreibman, Susan & Siemens, Ray & Unsworth, John 2016: A New companion to Digital Humanities. 2nd edition. Chichester: Wiley Blackwell.