Väitöskirjaretriitin turvallisuusohjeet
• Retriittien toteutuksessa noudatetaan Jyväskylän yliopiston ohjeita ja määräyksiä:
https://www.jyu.fi/fi/ajankohtaista/koronavirusohjeistus-jyvaskylan-yliopistossa • Koko ryhmä on vastuussa turvallisuudesta ja osallistujat sitoutuvat noudattamaan ohjeita, joihin kuuluu esim. turvavälit ja maskin käyttö yhteisissä tapaamisissa sekä etäisyydet ruokailutilanteissa.
• Ryhmän maksimiosallistujamäärä on 10 (ohjaaja mukaan laskettuna) ja oman osallistumisensa voi perua koska tahansa ennen retriitin alkua.
• Osallistujamäärää voidaan nostaa ennen retriitin alkua (ennen orientaatiotapaamista).
• Ehdoton sääntö on, että Konnevedelle tullaan vain terveenä. Osallistujien on hyvä varautua siihen, että heillä kyyti kotiin, mikäli he saavat flunssaoireita viikon aikana.
• Mikäli omassa perheessä/lähipiirissä on koronalle altistuneita tai siihen sairastuneita, sitoutuu osallistuja käymään testissä ennen retriittiin tuloa.
• Retriittiin osallistumista ei suositella riskiryhmiin kuuluville.
• Movi toimittaa maskit Konnevedelle joko ohjaajan mukana tai erikseen sovituilla tavoilla.
• Osallistujille suositellaan tulemista omilla autoilla, mutta yhteiskuljetus järjestetään tarvittaessa Jkl-Konnevesi-Jkl.
• Osallistujien on hyvä varautua siihen, että retriitti voidaan joutua perumaan lyhyelläkin varoitusajalla, mikäli lähiopetus määrätään keskeytettäväksi.
• Myönnetyn Konnevesi-apurahan voi tässä tapauksessa käyttää myöhemmin.
• Peruttua retriittiä ei siirretä etäopetusmoodiin. Ensisijaisesti koetamme tarjota peruuntuneen tilalle uuden ajankohdan.
• Peruuntuneen retriitin osallistujat ovat etusijalla seuraavalle toteutukselle.
• Retriittiä ei toteuteta hybridiopetuksena, eli siihen ei voi osallistua etänä.
• Mikäli osallistuja sairastumisen tai muun syyn vuoksi joutuu keskeyttämään retriitin, hän saa suorittaa sen loppuun itsenäisesti.
Lisätietoa retriitistä
Mikä väitöskirjaretriitti on?
Väitöskirjaretriitti on ohjattu kirjoitusleiri, joka koostuu yhteisestä, neljän tunnin orientaatiotapaamisesta Jyväskylän yliopistolla sekä viiden päivän työskentelystä Konneveden tutkimusasemalla. Retriittiin kuuluun myös retriittiviikon jälkeen toteutettava ryhmätapaaminen tai vastaava itsenäinen lopputehtävä. Väitöskirjaretriitin opintopistemäärä on viisi.
Retriitti on ohjattua opetustoimintaa, jossa pääpaino on intensiivisessä kirjoitustyössä eli oman väitöskirjan edistämisessä. Retriitissä on yhteinen päiväohjelma, johon kuuluvat esimerkiksi yhteinen aamu- ja iltakokoontuminen sekä erilaisia valinnaisia pajoja ryhmän tarpeen mukaan. Omaa kirjoittamista varten tehdään myös selkeä suunnitelma, josta kerrotaan lisää orientaatiotapaamisessa. Retriitissä väitöskirjan kirjoittamiseen saa aivan erilaisen tuen kuin yksin työtä tehdessään. Eli retriitissä ohjaaja on vetovastuussa kokonaisuudesta, joka on parhaimmillaan kerran elämässä -tyyppinen elämys.
Sopiiko väitöskirjaretriitti minulle?
- Haluatko edistää tutkimustasi ja keskittyä kirjoittamiseen ilman muita häiriötekijöitä?
- Onko sinulla meneillään intensiivinen kirjoitusvaihe tutkimustyössäsi?
Tutkimuksen (artikkelin tms.) ei tarvitse olla viimeistelyvaiheessa, mutta on tärkeää, että tutkimusprosessisi on sen verran pitkällä, että tiedät mitä olet tekemässä ja että sinulla todella on kirjoitushommia viikon ajaksi.
- Oletko valmis keskittymään kirjoittamiseen yhden arkiviikon verran, maanantaiaamusta perjantaipäivään?
- Huomaathan, että kurssille osallistuminen edellyttää majoittumista Konnevedellä eikä viikon aikana voi olla muita sovittuja menoja esimerkiksi palavereja, työvuoroja tai opintoja yliopistolla.
- Oletko valmis elämään hiljaista leirikouluelämää melko askeettisissa olosuhteissa? Konnevesi tarjoaa ihanteellisen paikan keskittyä kirjoittamiseen, mutta luksusta siellä on vain luonto (ja ruoka!). Majoittuminen tapahtuu yhden hengen huoneissa soluasunnoissa. Kasvis- ja muut terveydelliset ruokavaliot huomioidaan, mutta sen erikoisempiin dieetteihin pieni keittiö ei taivu.
- Konnevedelle mennään kimppakyydeillä ja tarvittaessa aseman bussilla. Oma auto ei siis ole osallistumisen ehto.
Kulut
Retriitin opetus on ilmaista, mutta ruokailut ja majoitus maksavat. Näihin kuluihin on mahdollista hakea Konnevesi-apurahaa. Apurahojen määrä riippuu kulloisestakin tilanteesta eikä paikka retriitissä tarkoita, että apuraha myönnettäisiin automaattisesti. Käytännössä en tiedä, että tätä tarkoitusta varten ajoissa haettuja apurahoja olisi kertaakaan jätetty myöntämättä.
Täältä löytyvät tiedeneuvoston ohjeet, jotka koskevat työsuhteessa olevia tutkijoita ja opiskelijoita (opinnäytteiden tekijät):
https://www.jyu.fi/fi/yliopisto/tiedeneuvosto/rahoitukset/konnevesi-rahoitus Niille opinnäytetöiden tekijöille, jotka eivät ole työsuhteessa, ohjeet löytyvät täältä:
https://www.jyu.fi/fi/opiskelijalle/opintojen-suorittaminen/konnevesi Konnevesi-apuraha vaatii ohjaajan lausunnon, mutta ei juuri muuta. Ohjaajan lausunnoksi riittää ilmoitus siitä, että olet työstämässä väitöskirjaa aiheesta X ja että väitöskirjaprosessisi hyötyisi siitä, että pääsisit keskittymään viikon ajaksi kirjoittamiseen. Hakemuksien käsittely kestää noin kaksi viikkoa.
Mikäli maksat itse, täysihoito omassa huoneessa maanantain lounaalta perjantain lounaalle kaikilla aterioilla maksaa jatko-opiskelijalle (jatko-opiskelijatodistus) maksaa 172,75 euroa (Majoitus 110,- ja ruokailut 62,75). (Tämä on ainakin ollut hinta aiemmin.) Mikäli käytät retriittiin Konnevesi-apurahan, maksat tutkimusasemalle tullessasi apurahan suuruisen summan eli 230 euroa. Apuraha maksetaan tilillesi joko ennen retriittiä tai sen jälkeen. Näissä summissa on ollut pientä vaihtelua.