TJTA3100 Geospatiaalisen data-analytiikan perusteita (3 op)

Opinnon taso:
Aineopinnot
Arviointiasteikko:
0-5
Suorituskieli:
suomi
Vastuuorganisaatio:
Informaatioteknologian tiedekunta
Opetussuunnitelmakaudet:
2020-2021, 2021-2022

Kuvaus

Kurssin opetus koostuu luennoista, itsenäisestä työskentelystä ja kirjallisuuden lukemisesta. Kurssilla ei ole tietokoneharjoituksia. Kurssin sisältö: geospatiaalisen datan mallinnusmenetelmät ja erityispiirteet, geometriset ongelmat, spatio-tilastolliset kuvailevat menetelmät, interpolointimenetelmät, kartta-algebran perusteet ja käyttö rasteridatan anaysoinnissa, graafiogelmat ja verkostojen analyysi, monimuuttujadatan analyysi ja louhinta, visuaalinen analytiikka, liikeratatiedon louhinta, geospatiaalisen datan epävarmuuden käsitteet.

Osaamistavoitteet

Kurssin tarkoituksena on antaa yleiskuva geospatiaalisen datan analyysimenetelmistä ja erityisesti esitellä niitä laajennoksia, joita ei-spatiaalisiin matemaattisiin ja laskennallisiin menetelmiin joudutaan tekemään, kun niitä sovelletaan geospatiaaliseen dataan. Menetelmiä esitellään geoinformatiikan näkökulmasta ja yleisellä tasolla, mikä ei edellytä opiskelijalta matemaattisia tai laskennallisten menetelmien esitietoja. Kurssin suoritettuaaan: opiskelija pystyy kuvaamaan geospatiaalisen datan erityispiirteet, hän osaa selittää miksi geospatiaalisen datan analysointiin tarvitaan erityisiä menetelmiä. Opiskelija pystyy nimeämään tärkeimmät geospatiaalisen analyysin perustehtävät ja keskeisimmät menetelmätyypit. Hän pystyy esimerkeillä selittämään menetelmien toimintaa, kriittisesti arvioimaan menetelmien vahvuuksia ja rajoituksia sekä suunnittelemaan analyysiprosessin suorituksen annetussa ongelmatilanteessa.

Suoritustavat

Tapa 1

Kuvaus:
Kuusi 4h-luentokertaa, jotka koostuvat luennosta, omasta työskentelystä ja yhteenveto-osuudesta, esitietokysely ja viikkotehtävät; luentopäivät ovat 19.5., 25.5., 26.5., 1.6., 2.6., 3.6., luentoaika 14-18 (sisältää luentoa, omaa työskentelyä ja yhteenvetoa)
Arviointiperusteet:
Arvosana muodostuu arvioiduista viikkotehtävistä (3 kpl), ei tenttiä
Valitaan kaikki merkityt osat
Suoritustapojen osat
x

Osallistuminen opetukseen (3 op)

Tyyppi:
Osallistuminen opetukseen
Arviointiasteikko:
0-5
Suorituskieli:
suomi

Opetus