TJTA2101 Yritysjärjestelmät ja niiden arkkitehtuurit (5 op)
Kuvaus
Opintojaksolla tarkastellaan yritysjärjestelmiä sekä niiden käyttöä erilaisten organisaatioiden toiminnan mahdollistajina. Tarkastelun lähtökohtina toimivat organisaation toimintaprosessit, niiden analysointi, suunnittelu ja kehittäminen sekä yleisempänä viitekehyksenä erilaiset hallintamallit, joiden avulla on mahdollista hallita ja kehittää prosessien, palvelujen, tietojärjestelmien, tietovarantojen ja teknologioiden kokonaisuutta. Tavoitteena on tarjota käsitys siitä, kuinka yritysjärjestelmiä kehitetään prosessilähtöisesti organisaation toiminnallisten tavoitteiden ohjaamana sekä toisaalta siitä, kuinka toimintaa voidaan kehittää systemaattisella suunnittelulla, jossa huomioidaan teknologian ja tietojärjestelmien sekä toimintaprosessien välitön vuorovaikutus. Lisäksi opintojaksolla käsitellään yritysjärjestelmien käyttöönottoa, kriittisiä menestystekijöitä sekä hyöty- ja kustannusseurannan tekniikoita. Yritysjärjestelmien toteutus- ja käyttömallien tarkastelussa keskitytään erityisesti nykyaikaisiin palveluarkkitehtuuria sekä pilvilaskentaa soveltaviin malleihin.
Osaamistavoitteet
Kurssin suoritettuaan opiskelija ymmärtää yritystietojärjestelmien ja tiedonhallinnan merkityksen ja mahdollisuudet organisaatioiden toiminnassa. Opiskelija tuntee erilaisia yritysjärjestelmiä, kuten toiminnanohjausjärjestelmät, niiden käyttöönotto- ja käyttömalleja sekä pilvipalveluina toteutettujen järjestelmien erityispiirteitä. Opiskelija ymmärtää kokonaisvaltaisesti liiketoiminnan, ohjelmistojen ja teknologioiden väliset vuorovaikutussuhteet ja osaa arvioida yrityksen tietojärjestelmien muodostamaa kokonaisuutta. Opiskelija tuntee ja osaa soveltaa järjestelmäportfolion hallinnan periaatteita sekä liiketoimintaprosesseihin perustuvan määrittelyn perusteita.
Esitietojen kuvaus
Opiskelija tuntee tietojärjestelmiin liittyvän peruskäsitteistön, erilaisia järjestelmiä ja niiden käyttötarkoituksia. Hän on kiinnostunut ymmärtämään tietojärjestelmien käytön suunnittelua ja käyttöä yritysten toiminnan tukena. Ennen kurssille osallistumista suositellaan käytäväksi tietojärjestelmätieteen perusopintoja.
Oppimateriaalit
Oppimateriaaleina toimivat luentomateriaalit, täydentävät artikkelit sekä muut materiaalit.