Aihealueen valinta ja ilmoittautuminen loppukokeeseen:
Kysymyksen laatii laitoksen henkilökuntaan kuuluva henkilö. Kuluvana lukuvuonna loppukokeita tarkastavat tentaattorit löytyvät tämän toteutuksen alta opetusryhminä. Loppukokeita voi pääsääntöisesti suorittaa koko lukuvuoden aikana (tentaattoreiden työsuhteista riippuen). Kunkin tentaattorin kohdalla on esitetty asiantuntijuuden ala, josta hän esittää kysymyksen loppukokeen tekijälle. Jokaisella tentaattorilla on koko lukuvuotta koskeva kiintiö loppukokeen suorittajien määrästä. Mikäli tietyn tentaattorin kiintiö on täysi, tulee opiskelijan valita toinen tentaattori loppukokeeseen.
Opiskelija ilmoittautuu loppukokeeseen Sisun kautta.
Kysymyksen saaminen tentaattorilta: Ilmoittauduttuaan loppukokeeseen, opiskelija ottaa itse yhteyttä tentaattoriin sopiakseen kysymyksen saamisesta (esim. soitto tai käynti vastaanottoajalla, sähköpostikontakti). Suositeltavaa on, että opiskelija tapaa tentaattorin henkilökohtaisesti, jotta tentaattori ja opiskelija voivat keskustella opiskelijan kiinnostuksen alueista. Opiskelijan kiinnostuksen kohteet huomioidaan mahdollisuuksien mukaan loppukoekysymyksessä (ei kuitenkaan niin, että opiskelija tulee vastaanotolle ”valmiin kysymyksen kanssa”). Tapaamisessa tentaattori ja opiskelija sopivat milloin ja miten tentaattori toimittaa kysymyksen opiskelijalle ja miten loppukoe palautetaan. Keskustelu rajoittuu aihepiiriin ja käytännön seikkoihin. Ohjaukselliseen keskusteluun ei tule kuitenkaan mennä (esim. kirjallisuushakujen suhteen), sillä loppukoe on opiskelijan itsenäinen kypsyysnäyte.
Loppukokeen aikaraja: Loppukokeen suorittamiseen käytetty maksimi-aika on tasan 4 viikkoa (28 päivää). Aika lasketaan siitä päivästä alkaen, jolloin opiskelija on saanut loppukokeen kysymyksen tentaattorilta (esim. jos kysymys on saatu maanantaina, vastaus tulee palauttaa viimeistään neljän viikon kuluttua maanantaina). Aikaraja on ehdoton, myöhästyneitä loppukokeita ei hyväksytä.
Loppukokeen arviointikriteerit (arvosteluasteikko 0-5) löytyvät laitoksen sivuilta.
https://www.jyu.fi/edupsy/fi/laitokset/psykologia/opiskelu/ohjeita-opiskeluun/tentit-kokonaisuudet-ja-arviointi/arviointikriteeritPalautteen saaminen loppukokeesta: Arvosanan lisäksi opiskelijalla on mahdollisuus saada palaute loppukokeesta. Palautteen saa laitoksen normaalin käytännön mukaan suullisesti käymällä tentaattorin vastaanotolla.
Loppukokeen uusiminen tai arvosanan korottaminen: Hylätyn loppukokeen voi uusia kaksi kertaa. Opiskelijalla on oikeus myös yrittää hyväksytyn loppukokeen arvosanan korottamista kaksi kertaa vuoden sisällä ensimmäisen loppukokeen jättämispäivästä laskien. Tentaattori voi olla eri henkilö kuin hylätyssä tai jo hyväksytyssä suorituksessa. Loppukoekysymys on kuitenkin uusinnoissa tai arvosanan korotuksissa aina eri kuin aiemmassa suorituksessa.
Huom! Mikäli opiskelija ilmoittautuu loppukokeeseen ja jättää prosessin kesken, katsotaan ilmoittautuminen ilman perumista ja prosessin kesken jättäminen yhdeksi hylätyksi suorituskerraksi. Mikäli opiskelija haluaa perua loppukokeeseen ilmoittautumisensa, tulee se tehdä hyvissä ajoin ennen loppukoekysymyksen saamista (mieluiten vähintään 2 viikkoa ennen). Loppukoesuoritukseen kuuluu siis opiskelijan oma vastuunkanto ilmoittautumisesta alkaen.
Lisätietoja loppukokeesta ja sen arviointikriteereistä:
https://www.jyu.fi/edupsy/fi/laitokset/psykologia/opiskelu/loppukoe