PSYJ1100 Tohtorin väitöskirja (0 op)

Opinnon taso:
Jatko-opinnot
Arviointiasteikko:
HYV-KH-asteikko
Suorituskieli:
suomi
Vastuuorganisaatio:
Psykologian laitos
Opetussuunnitelmakaudet:
2020-2021, 2021-2022, 2022-2023

Kuvaus

Sisältö

Tieteellisen tutkimuksen tekeminen ohjaajien ohjauksessa. Tutkimus kohdentuu tiedekunnan tutkimusstrategian vahvuusalueille.

Suoritustavat

Väitöskirjan tulee olla itsenäinen tieteellinen tutkimus psykologian alalta. Se voi olla artikkeli-/kokoomaväitöskirja tai monografia.

1) Artikkeliväitöskirja koostuu yhteenveto-osasta ja vähintään 3 tieteellisestä julkaisusta/osatutkimuksesta. Näissä kolmessa julkaisussa väittelijän tulee olla ensimmäinen kirjoittaja. Artikkelin voi tehdä myös itsenäisesti. Artikkeliväitöskirjan yhteenveto-osa kirjoitetaan joko suomeksi, ruotsiksi, englanniksi tai tiedekunnan suostumuksella jollakin muulla kielellä.

Artikkeleista tulee

• vähintään kaksi olla julkaistu tai julkaistavaksi hyväksytty (accepted, online first) tieteellistä vertaisarviointia käyttävissä (referoiduissa) julkaisuissa (journal, edited book,ei kuitenkaan ns. conference proceedings -julkaisu).

• Psykologian tohtoriohjelmassa yksi artikkeli voi olla joko tieteellistä vertaisarviointia käyttävään lehteen tai kokoomateokseen arvioitavaksi lähetetty (submitted) käsikirjoitus ja kaikki artikkelit voivat olla myös suomenkielisiä.

Silloin kun kasvatustieteiden tohtoriohjelman artikkeliväitöskirja sisältää arvioitavaksi hyväksytyn (in review) osan ja psykologian tohtoriohjelma sisältää arvioitavaksi lähetetyn (submitted) käsikirjoituksen, ohjataan työn esitarkastajia ja vastaväittäjää/vastaväittäjiä kiinnittämään tämän osan laatuun erityistä huomiota.

Pelkästään julkaisun toimittajan suorittama arviointi ei täytä tässä tarkoitettua tieteellisen vertaisarvioinnin määritelmää vaan vertaisarvioinnissa käytetään ulkopuolisia arvioijia tai muuta vastaavaa menettelyä. Myös toimitetussa teoksessa julkaistun tai julkaistavaksi hyväksytyn tekstin tulee olla vertaisarvioinnin läpikäynyt. Toimitetun teoksen ollessa julkaisukanavana oikovedosvaihe katsotaan vastaavan julkaistua. Jos artikkeleita on enemmän kuin kolme, voi väitöskirjaan kuulua myös vertaisarviointiprosessin kautta hyväksyttyjä konferenssijulkaisuja (conference proceedings) tai yhteisjulkaisuja, joissa väittelijä ei ole ensimmäinen kirjoittaja

Artikkeli-/kokoomaväitöskirjaan liitettävät julkaisut tallennetaan avoimen tiedon periaatteiden mukaisesti oman yliopistomme JYX-julkaisuarkistoon.

2) Monografia on yhtenäinen ja itsenäinen kirjallinen tieteellinen työ, joka ei sisällä kirjoittajan tekemiä erillisiä artikkeleita eikä artikkelikäsikirjoituksia. Monografiaväitöskirja kirjoitetaan joko suomeksi, ruotsiksi, englanniksi tai tiedekunnan suostumuksella jollakin muulla kielellä.

Monografiana julkaistua lisensiaatin tutkimusta ei voi sellaisenaan liittää artikkeli/kokoomaväitöskirjaan vaan lisensiaatin tutkimuksen tuloksista jatko-opiskelija voi kirjoittaa väitöskirjaan liitettävän artikkelin.

Osaamistavoitteet

· Väitöskirjatutkimuksen jälkeen opiskelija on kykenevä tekemään itsenäisesti oman alansa tutkimusta.

• Opiskelija pystyy arvioimaan oman alansa tutkimusta.

Lisätietoja

Tutkimuseettiset kysymykset. Tiedekunnan tohtorikoulussa valmistuvissa väitöstutkimuksissa noudatetaan Jyväskylän yliopiston eettisiä periaatteita ja ohjeita ja väitöskirjat tarkastetaan plagiaatintunnistusohjelmalla.

Suoritustavat

Tapa 1

Arviointiperusteet:
Hyväksytyn suorituksen edellytyksenä tiedekuntaneuvoston hyväksymä väitöskirja
Valitaan kaikki merkityt osat
Suoritustapojen osat
x

Osallistuminen opetukseen (0 op)

Tyyppi:
Osallistuminen opetukseen
Arviointiasteikko:
HYV-KH-asteikko
Suorituskieli:
suomi
Ei julkaistua opetusta