Ohjausalan maisteriohjelma

Tutkintonimike:
Kasvatustieteen maisteri
Tutkinto-ohjelman tyyppi:
Ylempi tutkinto-ohjelma
Laajuus:
120 op
Suorituskieli:
suomi
Vastuuorganisaatio:
Opettajankoulutuslaitos, Kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunta
Opetussuunnitelmakaudet:
2019-2020

Kuvaus

Maisteriohjelmassa on keskeisellä sijalla tutkivan otteen syventäminen, reflektiivisen ja kriittisen ajattelun, tutkimuksen perusteiden ja menetelmien opiskelu. Tutkimisen taidoilla pyritään ohjauskäytäntöjen parempaan ymmärtämiseen ja kehittämiseen. Ne tarjoavat myös valmiuksia itsenäisen tutkimustiedon tuottamiseen sekä tieteellisiin jatko-opintoihin.
Kasvatustieteen syventävät opinnot yhdessä pedagogisten opintojen kanssa luovat perustan käytännön ohjausosaamiselle sekä syventävät ohjausalan teoreettisten ja tutkimuksellisten lähestymistapojen ymmärtämistä. Opinnot edellyttävät päätoimista opiskelua sekä aktiivista osallistumista opetukseen. Opinnot on mahdollista suorittaa kahdessa vuodessa.

Ohjausalan maisteriohjelman pääaineena on kasvatustiede. Ohjausalan maisteriohjelman opintoihin sisältyvät 60 op:n laajuiset erilliset oppilaanohjauksen ja opinto-ohjauksen tehtäviin ammatillisia valmiuksia antavat opinnot (asetus yliopistojen tutkinnosta 794/2004) ja ne tuottavat kelpoisuuden toimia päätoimisena opinto-ohjaajana peruskoulussa ja toisella asteella. Mikäli opinto-ohjaus on yhdistetty joidenkin oppiaineiden opetukseen, kelpoisuus edellyttää näiden oppiaineiden pettaja-kelpoisuutta. Lisäksi koulutus antaa valmiuksia toimia ohjaustehtävissä korkea-asteella sekä koulu-kontekstin ulkopuolella, esimerkiksi työelämässä erilaisissa aikuisten ohjauksen, henkilöstöhallinnon ja kehittämisen tehtävissä.

Mikäli opiskelija ei ole osoittanut yliopistojen tutkinnoista annetun asetuksen (794/2004) mukaista kielitaitoa alemman korkeakoulututkinnon yhteydessä, hänen tulee osoittaa se maisterin tutkinnossa. Yliopistojen tutkinnoista annetun asetuksen (794/2004) mukaan opiskelijan tulee alempaan tai ylempään korkeakoulututkintoon sisältyvissä opinnoissa tai muulla tavalla osoittaa saavuttaneensa: 1) suomen ja ruotsin kielen taidon, joka julkisyhteisöjen henkilöstöltä vaadittavasta kielitaidosta annetun lain (424/2003) 6 §:n 1 momentin mukaan vaaditaan valtion henkilöstöltä kaksikielisessä viranomaisessa ja joka on tarpeen oman alan kannalta; sekä 2) vähintään yhden vieraan kielen sellaisen taidon, joka mahdollistaa oman alan kehityksen seuraamisen ja kansainvälisessä ympäristössä toimimisen.

Osaamistavoitteet

Ohjausalan maisteriohjelman suoritettuaan opiskelija

- osaa toimia ohjausta tarvitsevien ihmisten hyväksi eettisesti kestävällä tavalla
- osaa kehittää ohjausalan osaamistaan tutkivan työotteen, itsearvioinnin ja vertaispalautteen avulla
- osaa toimia hyödyntää ohjausalan osaamistaan erilaisissa ohjausalan toimintaympäristöissä
- osaa arvioida oman toimintansa vaikuttavuutta
- osaa kehittää ja hyödyntää ohjauksen erilaisia yhteistyöverkostoja sekä toimia moniammatillisten ja monialaisten yhteistyöryhmien jäsenenä tukea tarvitsevien ihmisten hyvää edistäen
- hallitsee tieteellisen tiedon tuottamisen perustiedot ja taidot

Rakenne

Valitse kaikki (120+ op)