LLTY002 Ravitsemus ja liikunta (2–6 op)
Kuvaus
Sisältö
Ravitsemus- ja ruokasuositukset, laadullisten suositusten tausta ja tieteelliset perusteet
Väestön ravitsemuksen muutostrendit
Väestön terveyden edistäminen ravitsemuksen keinoin
Ravitsemuksen merkitys liikunnassa ja urheilussa
Urheilijan ravitsemuksen erityiskysymyksiä
Ravitsemuksen tutkimusmenetelmät
Ravitsemustilan, energiankulutuksen ja –tarpeen arviointi Ruoankäytön arvioinnin ja palautteen annon harjoittelu (ruokapäiväkirja ja ravintolaskentaohjelma, tutustumista muihin seurantamenetelmiin)
Suoritustavat
Luentoja 15 tuntia
Itsenäinen opiskelu, luentojen ja kirjallisuuden tenttiminen yhdessä
Aktiivinen osallistuminen seminaareihin (14 tuntia), seminaarityö, sen esittäminen sekä opponointi.
Avoin yliopisto: verkkoluennot (15 tuntia), luennot ja kirjallisuus tentitään yhdessä, aktiivinen osallistuminen seminaareihin (12 tuntia), seminaarityön suorittaminen ja sen esittäminen sekä opponointi
Arviointiperusteet
Tentti 50 % ja seminaarityö 50 %
Osaamistavoitteet
• osaa kuvata yleiset ravitsemussuositukset, niihin liittyvät fyysisen aktiivisuuden suositukset, suositusten laatimisen periaatteet ja keskeiset tieteelliset perusteet
• osaa kuvata väestön ravitsemuksen keskeiset muutostrendit
• osaa arvioida kriittisesti ravitsemuksen tutkimusmenetelmiä
• tietää ravitsemuksen merkityksen terveyden ylläpitämisessä elämänkulun eri vaiheissa
• osaa ottaa huomioon eri-ikäisten liikkujien ja urheilijoiden erityistarpeet ravitsemuksessa
• osaa käyttää ravintolaskentaohjelmaa ja tulkita saatuja tuloksia sekä tehdä tulosten perusteella yleistasoisia muutossuosituksia ruokavalion parantamiseksi
Lisätietoja
Kevätlukukausi
Oppimateriaalit
Nordic nutrition recommendations 2012. Part 1. Summary, principles and use. 2013. 5. painos. Copenhagen: Nordic Council of Ministers. (ks. Korpin opintojaksokuvaus)
Kirjallisuus
- Ilander O. (toim.) 2014. Liikuntaravitsemus – tehoa, tuloksia ja terveyttä ruuasta. Lahti: VK-Kustannus Oy. (408s.); ISBN: 978-951-9147-70-3
- Muu kirjallisuus ilmoitetaan myöhemmin.