MUPA033 Perinnemusiikki (2–5 op)
Kuvaus
Sisältö
Analyyttisiä kuvauksia valituista musiikkikulttuureista ja niiden musiikillisista ja kulttuurisista ominaispiirteistä ennen ja tänä päivänä. Keskeisinä kohdealueina ovat Suomen, Euroopan kelttiläisten alueiden, arabiankielisen maailman, Intian, Kiinan sekä eteläisen Afrikan musiikkikulttuurit.
Suoritustavat
Luennot, oppimistehtävät, kirjallisuuteen ja äänitteisiin tutustuminen; vaihtoehtoisesti kirjatentti (kirjallisuus ja kuuntelumateriaali). Tarkka suoritustapa ilmoitetaan lukuvuosittain opetusohjelmassa.
Arviointiperusteet
Aktiivinen osallistuminen (vähintään 80 %) opetukseen, oppimistehtävien ja tentin hyväksytty suorittaminen; vaihtoehtoisesti hyväksytysti suoritettu kirja- ja kuuntelutentti.
Arvosanakohtaiset arviointikriteerit ilmoitetaan kurssin alussa ja itsenäisen suoritustavan ohjeissa.
Osaamistavoitteet
• nimetä, tunnistaa ja selittää kuulon- ja muistinvaraisesti välittyneisiin musiikkitraditioihin liittyvät keskeisimmät osatekijät, kulttuuriset ja musiikilliset piirteet ja vaikuttajat.
• keskustella perinnemusiikin erityispiirteistä sekä vanhemman että uudemman perinnemusiikin vaikutuksista muihin musiikin lajeihin ja tyyleihin.
• analysoida perinnemusiikin olennaisia osatekijöitä perinnemusiikin harjoittajan, musiikkikasvattajan sekä musiikkitieteilijän näkökulmasta.
• soveltaa hankkimaansa tietoa muihin opintojaksoihin ja työelämään.
Lisätietoja
Ajoitus: Toinen tai kolmas vuosi.
Oppimateriaalit
• Suomen musiikin historia 8. Kansanmusiikki (2006) (valikoiden)
• Lisäksi verkkomateriaaleja.
Kirjallisuus
- Bakan (2010). World music: Traditions and transformations; ISBN: 9780072415667
- Suomen musiikin historia 8. Kansanmusiikki (2006); ISBN: 951-0-27708-8