LBIP008 Ravitsemus ja liikunta (6 op)
Kuvaus
Sisältö
Ravitsemus- ja ruokasuositukset, laadullisten suositusten tausta ja
tieteelliset perusteet
Väestön ravitsemuksen muutostrendit
Ravitsemus ja terveys – väestön terveyden edistäminen ravitsemuksen keinoin
Ravitsemustilan, energiankulutuksen ja –tarpeen arviointi
Ravitsemuksen merkitys liikunnassa ja urheilussa – urheilijan ravitsemuksen erityiskysymyksiä
Ravitsemuksen tutkimusmenetelmät
Ruoankäytön arvioinnin ja palautteen annon harjoittelu (ruokapäiväkirja ja ravintolaskentaohjelma, tutustumista muihin seurantamenetelmiin)
Suoritustavat
Luentoja 15 tuntia
Seminaari 14 tuntia
Itsenäinen opiskelu
Luennot ja kirjallisuus tentitään yhdessä
Aktiivinen osallistuminen seminaareihin, seminaarityön suorittaminen ja esittäminen sekä opponointi
Arviointiperusteet
Tentti 50 % ja seminaari 50 %
Osaamistavoitteet
• osaa kuvata yleiset ravitsemussuositukset, niihin liittyvät fyysisen aktiivisuuden suositukset, suositusten laatimisen periaatteet ja keskeiset tieteelliset perusteet
• osaa kuvata väestön ravitsemuksen keskeiset muutostrendit
• osaa arvioida kriittisesti ravitsemuksen tutkimusmenetelmiä
• tietää ravitsemuksen merkityksen terveyden ylläpitämisessä elämänkulun eri vaiheissa
• osaa ottaa huomioon eri-ikäisten liikkujien ja urheilijoiden erityistarpeet ravitsemuksessa
• osaa käyttää ravintolaskentaohjelmaa ja tulkita saatuja tuloksia sekä tehdä tulosten perusteella yleistasoisia muutossuosituksia ruokavalion parantamiseksi
Lisätietoja
2. kevätlukukausi
Esitietojen kuvaus
LBIP012 Kuormitusfysiologian jatkokurssi
tai vastaavat tiedot
Pakolliset esitiedot
Oppimateriaalit
Nordic nutrition recommendations 2012. Part 1. Summary, principles and use. 2013. 5. painos. Copenhagen: Nordic Council of Ministers. (ks. Korpin opintojaksokuvaus)
Kirjallisuus
- Illander O. (toim.) 2014. Liikuntaravitsemus – tehoa, tuloksia ja terveyttä ruuasta. Lahti: VK-Kustannus Oy. (408s.); ISBN: 978-951-9147-57-4
- Muu kirjallisuus ilmoitetaan myöhemmin.