KEMS5800 Orgaanisen rakenne- ja synteesikemian syventävät harjoitustyöt (1–12 op)

Opinnon taso:
Syventävät opinnot
Arviointiasteikko:
Hyväksytty - hylätty
Suorituskieli:
englanti, suomi
Vastuuorganisaatio:
Kemian laitos
Opetussuunnitelmakaudet:
2017-2018, 2018-2019, 2019-2020

Kuvaus

Sisältö

Orgaanisen kemian rakenne- ja synteesikemian syventäviin töihin kuuluu ennen töiden aloittamista infoluento. Luento järjestetään syyslukukaudella.
Orgaanisen kemian rakenne- ja synteesikemian työt koostuvat ryhmätöistä jotka suoritetaan erikseen ilmoitettavina ryhmäaikoina ja itsenäisistä töistä, jotka tehdään pääasiassa kevätlukukaudella orgaanisen kemian oppilaslaboratoriossa. Tutkimusryhmässä tehtävistä töistä on keskusteltava edeltä käsin ryhmänjohtajan kanssa.
Orgaanisen kemian rakenne- ja synteesikemian syventävät työt sisältää orgaanisen kemian analyyttisiä töitä, sekä instrumenttianalytiikkaa, monivaiheisia synteesejä ja kurssilla tutustutaan myös moderneihin synteesitekniikoihin. Miniprojekti suoritetaan pääasiassa tutkimusryhmässä. Miniprojektin voi tehdä myös useampaan kuin yhteen tutkimusryhmään Työskentelystä pidetään laboratoriopöytäkirjaa. Itsenäiset työt tehdään orgaanisen kemian oppilaslaboratoriossa, laboratorion aukiolo aikoina kevätlukukautena. Ryhmätöistä tehdään kirjallinen työselostus, joka tulee palauttaa työn ohjaajalle viimeistään kahden viikon kuluttua työn tekemisestä. Ryhmätöitä ja miniprojekteja on mahdollista suorittaa myös syyslukukauden aikana.

Yksilöllisiä, erikseen sovittavia laboratorioharjoitustöitä, jotka koostuvat

1. Info-luento KEMS5800 sisällöistä

2. Synteesi- ja analyysityöt, 1 - 5 op.

3. Erikoistekniikkatyöt (esim: ilma- ja kosteusherkkä synteesityö, mikroaalto, jne.), 1 - 3 op.

4. Rakenneanalyyttiset työt, 1 - 3 op.

5. Miniprojekti(t), 2 - 6 op.*

* Miniprojektissa opiskelija osallistuu tutkimusryhmän toimintaan ja suorittaa ohjatusti hänelle annettua pienimuotoista tutkimusprojektia. Miniprojektista saatavat opintopisteet riippuvat projektin kestosta.

Ilmoittautuminen:
Yksittäisiin töihin ilmoittaudutaan Korpin ryhmien kautta, minkä jälkeen tarkemmat tiedot työstä (ennakkotehtävät, ohjausjärjestelyt ja aikataulutus) saa sen vastuuhenkilöltä. Ilmoittautuminen ja yhteydenotto tulee tehdä hyvissä ajoin ennen työn aiottua suorittamista.

Suoritustavat

Suoritustavat:
Töiden suoritukseen kuuluu laboratoriotyöskentelyn lisäksi työselostuksen tekeminen. Työselostukset palautetaan työnohjaajalle tarkistusta ja hyväksymistä (hyväksytty-hylätty) varten. Töistä palautetaan aina itsenäinen työselostus riippumatta siitä, onko työ tehty yksin vai pienryhmässä. Työselostus tulee palauttaa työn ohjaajalle viimeistään kahden viikon kuluttua työn tekemisestä.

Infoluento syksyllä

Kurssin työmäärä:
Itsenäiset yksittäiset synteesityöt suoritetaan noin kahden viikon aikana ja lisäksi töihin kuuluu kirjallinen työselostus. Ryhmätyöt suoritetaan noin yhden tai kahden suorituskerran aikana ja lisäksi jokainen opiskelija tekee oman kirjallisen työselostuksen.

Arviointiperusteet

Kurssin työmäärä:
Itsenäiset synteesityöt suoritetaan noin kahden viikon aikana ja lisäksi töihin kuuluu kirjallinen työselostus. Ryhmätyöt suoritetaan noin yhden tai kahden suorituskerran aikana ja lisäksi jokainen opiskelija tekee oman kirjallisen työselostuksen.
Töiden työmäärät ja arviointikriteerit:

1. Synteesi- ja analyysityöt, 1 - 5 op. Itsenäinen työ, joka yleensä suoritetaan orgaanisen kemian oppilaslaboratoriossa. Työ on suoritettu hyväksytysti kun opiskelija saa puhdasta synteesituotetta sen verran, että siitä on mahdollista tehdä karakterisoitiin tarvittavat analyysit palauttanut kirjallisen työselostuksen aikarajan eli kahden viikon kuluessa.

2. Erikoistekniikkatyöt (esim: ilma- ja kosteusherkkä synteesityö, mikroaalto, jne.), 1 - 3 op. Ryhmätyö, johon ilmoittautuminen ja aikataulu Korpissa. Työ on suoritettu hyväksytysti, kun opiskelija on osallistunut ryhmätöihin ja palauttanut hyväksyttävän kirjallisen työselostuksen aikarajan eli kahden viikon kuluessa.

3. Rakenneanalyyttiset työt, 1 - 3 op. Itsenäinen työ. Työ on suoritettu hyväksytysti kun opiskelija on tunnistanut analysoitavat yhdisteet ja palauttanut hyväksyttävän työselostuksen aikarajan eli kahden viikon kuluessa.

4. Miniprojekti(t), 2 - 6 op. Työmäärä riippuu projektin kestosta, joka sovitaan miniprojektin vastuuhenkilön kanssa. Työ on suoritettu hyväksytysti kun sovittu työ on tehty ja hyväksyttävä kirjallinen työselostus on palautettu aikarajan eli kahden viikon kuluessa.


Kaikkien harjoitustöiden opintopisteissä on huomioitu töihin liittyvät ennakkovalmistelut (työohjeeseen tutustuminen, töihin liittyvät kirjallisuushaut ja projektin suorituksen suunnittelu), käytännön työskentely laboratoriossa sekä työselostuksen kirjoittaminen.

Osaamistavoitteet

Kurssin tavoitteena on perehtyä monipuolisesti rakenne- ja synteesikemian analyyttisiin menetelmiin, rakennetutkimukseen sekä perinteisiin että moderneihin erotusmenetelmiin. Opiskelijalle muodostuu yleiskuva siitä millaiseen tutkimukseen erilaisia rakenne- ja synteesikemian analyysilaitteita voi käyttää ja miten. Tavoitteena on myös perehtyä turvallisiin laboratoriotyöskentelytapoihin, erilaisiin rakenne- ja synteesikemian perinteisiin ja moderneihin monivaiheisiin synteesimetodeihin sekä synteesituotteiden eristys ja puhdistusmenetelmiin ja synteesituotteiden analysointiin. Miniprojektin tavoitteena on esimerkiksi tehdä vaativia useamman vaiheen synteesejä sekä perehtyä tutkimusryhmien toimintaan rakenne- ja synteesikemian vahvuusalueella ja saada syvempää tietämystä ryhmän tutkimusaiheen laboratiivisesta työskentelystä ja synteesisuunnittelusta. Vastaavasti oppilaslaboratoriossa tehtyjen synteesien tarkoitus on syventää opiskelijan synteesikemian osaamista.

Lisätietoja

Periodit 1 – 4 ja kesäkausi. Ryhmätöitä ja miniprojektia on mahdollista suorittaa myös syyslukukauden aikana mutta ne on sovittava erikseen työn ohjaajan kanssa (ilmoittautuminen korpissa).

Esitietojen kuvaus

Orgaanista kemiaa pääaineena opiskelevilla tulee olla Orgaaninen kemia (KEMA282/KEMA283) ja Orgaanisen kemian työt KEMA239 sekä KEMA250 Tutkimusprojekti suoritettu.

Oppimateriaalit

Kirjallisuus:
Erilliset synteesiohjeet ja ryhmätöissä jaettava materiaali sekä aiheeseen liittyvä tieteellinen kirjallisuus (artikkelit ja kirjat).

Suoritustavat

Tapa 1

Valitaan kaikki merkityt osat
Suoritustapojen osat
x

Osallistuminen opetukseen (1–12 op)

Tyyppi:
Osallistuminen opetukseen
Arviointiasteikko:
Hyväksytty - hylätty
Suorituskieli:
englanti, suomi

Opetus