KEMS532 Supramolekyylikemia (6 op)
Kuvaus
Sisältö
Supramolekyylikemian ja nanokemian peruskäsitteet: Heikot vuorovaikutukset, yhteistoiminnallisuus, komplementaarisuus, itsejärjestäytyminen, ennalta järjestäytyminen, templaattiefekti, kompleksoituminen. Kationi-, anioni- ja ioniparireseptorit: kruunueetterit, podandit, syklodekstriinit, kaliksareenit ja syklofaanit. Molekyylikoneet ja -laitteet. Biologisten järjestelmien supramolekyylikemia ja biomimeettiset rakenteet.
Suoritustavat
Oppimistehtävät, itsenäinen ja parityöskentely; oppimistehtävät; kirjatentti
Arviointiperusteet
Kurssin arvostelu perustuu kurssiaktiivisuuteen ja saavutettuihin oppimistuloksiin tai tenttitulokseen. Kurssin hyväksytty suoritus edellyttää 50 % maksimipisteistä.
Arvolause 1: Opiskelija tuntee supramolekyylikemian keskeiset käsitteet.
Arvolause 2: Opiskelija tuntee supramolekyylikemian keskeiset käsitteet ja periaatteet.
Arvolause 3: Opiskelija tuntee supramolekyylikemian keskeiset periaatteet, käsitteet ja ilmiöt ja osaa tunnistaa ja analysoida supramolekulaaristen yhdisteiden ominaisuuksia.
Arvolause 4: Opiskelija ymmärtää supramolekyylikemian keskeiset periaatteet, käsitteet ja ilmiöt ja osaa tunnistaa ja analysoida supramolekulaaristen yhdisteiden ominaisuuksia ja niiden soveltuvuutta eri käyttötarkoituksiin.
Arvolause 5: Opiskelija ymmärtää syvällisesti supramolekyylikemian keskeiset periaatteet, käsitteet ja ilmiöt ja osaa tunnistaa ja analysoida supramolekulaaristen yhdisteiden ominaisuuksia ja niiden soveltuvuutta eri käyttötarkoituksiin ja suunnitella potentiaalisia supramolekulaarisia yhdisteitä.
Osaamistavoitteet
Lisätietoja
Kurssi luennoidaan seuraavan kerran lukuvuonna 2018-2019. Kurssin voi suorittaa itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien avulla tai kirjatenttinä lukuvuosina 2017-2018 ja 2019-2020.
Esitietojen kuvaus
Oppimateriaalit
Kirjallisuus
- Jonathan W. Steed and Jerry L. Atwood, Supramolecular Chemistry, 2nd edition; ISBN: 978-0-470-51234-0