FYSS6400 Analogiaelektroniikka (8 op)

Opinnon taso:
Syventävät opinnot
Arviointiasteikko:
0-5
Suorituskieli:
englanti, suomi
Vastuuorganisaatio:
Fysiikan laitos
Opetussuunnitelmakaudet:
2017-2018, 2018-2019, 2019-2020

Kuvaus

Sisältö

Ideaalinen virtaohjattu virtalähde; bipolaaritransistorin Ebers-Moll malli ja toimintatavat; bipolaarisen liitostransistorin (BJT) suurimmat sallitut arvot; transistorin jäähdytyksen mitoitus; vahvistimen toimintaluokat; virtalähteet ja - nielut; virtapeilikytkentä; differentiaaliaste; MOSFET ja sen suursignaalimalli; BJT:n, JFET:n ja MOSFET:n biassointi kytkennän stabiilisuus; BJT:n ja MOSFET:n piensignaali mallit; vahvistin asteiden piensignaali analyysi; peräkkäin kytkettyjen vahvistin asteiden piensignaali analyysi; reaalisen operaatiovahvistimen lineaarinen malli; operaatiovahvistimien kohina; aikavakio menetelmä taajuusvasteen määrityksessä; takaisinkytketyt vahvistimet, niiden topologiat ja likimääräinen analyysi; Blackmannin impedanssi kaava; yleinen takaisinkytketyn vahvistimen analyysi; Boden - ja Nyquistin diagrammin käyttö vahvistimen taajuusvasteen ja stabiilisuuden määrityksessä; hallitsevan navan approksimaatio suurilla taajuuksilla; operaatiovahvistimen suurtaajuus vaste; vahvistus-kaistanleveys tulo yksinapaisessa systeemissä; suodatin piirien suunnittelu normitetun suodattimen avulla; Butterworth taajuusvaste; Chebyshev taajuusvaste; Bessel taajuusvaste.

Suoritustavat

Harjoitustehtävät, laboratoriotyöt, tentti.

Arviointiperusteet

Opintojakson arviointi edellyttää hyväksytysti suoritettuja laboratoriotöitä. Opintojakson arvostelu määräytyy tentin perusteella. Harjoitustehtävien pisteet voi sisällyttää tentin kokonaispisteisiin, jos opiskelija on saanut vähintään puolet tentin kokonaispisteistä.

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa analysoida analogisten jännite- ja virtasignaalien muokkaamiseen tarkoitettujen sähköisten piirien toimintaa sekä analysoida operaatiovahvistimen epäideaalisuuksista johtuvien virheiden suuruutta. Opiskelija osaa suunnitella analogisten jännite- ja virtasignaalien vahvistamiseen ja muokkaamiseen tarkoitettuja kytkentöjä, operaatiovahvistimilla toteutettuja suodatin piirejä sekä stabiileja operaatiovahvistin kytkentöjä. Hän osaa löytää komponenttivalmistajan datalehdestä tärkeimmät suunnittelussa vaadittavat tiedot komponentin ominaisuuksista.

Lisätietoja

Ajankohta syyslukukausi, joka vuosi.

Esitietojen kuvaus

Esitietovaatimuksena opintojakso Elektroniikka tai vastaava.

Oppimateriaalit

Luentomoniste.

Kirjallisuus

  • Jacob Millman & Arvin Grabel, MICROELECTRONICS. ISBN 0-07-100596-X.; ISBN: 0-07-100596-X

Suoritustavat

Tapa 1

Valitaan kaikki merkityt osat
Suoritustapojen osat
x

Osallistuminen opetukseen (8 op)

Tyyppi:
Osallistuminen opetukseen
Arviointiasteikko:
0-5
Suorituskieli:
englanti, suomi

Opetus