FYSS6352 Virtausmekaniikka 1, osa B (4 op)

Opinnon taso:
Syventävät opinnot
Arviointiasteikko:
0-5
Suorituskieli:
englanti, suomi
Vastuuorganisaatio:
Fysiikan laitos
Opetussuunnitelmakaudet:
2017-2018, 2018-2019, 2019-2020

Kuvaus

Sisältö

Materiaaliderivaatta, konvektiivinen derivaatta; mikroskooppiset säilymislait: massa, liikemäärä, pyörimismäärä, energia; materiaalilait, viskositeetti; Eulerin yhtälö, Stokesin yhtälö, Navier-Stokes-yhtälö ja lämpöyhtälö; virtausyhtälöiden ratkaiseminen: reuna- ja alkuehdot; virtafunktio ja nopeuspotentiaali; kitkattomat tasovirtaukset, näiden perusratkaisut ja niiden yhdistäminen; ohutsiipiteorian perusteet

Suoritustavat

Harjoitustehtävät, tentti, laboratoriotyö

Arviointiperusteet

Opintojakson suorittamiseen vaaditaan, että opiskelija saa vähintään opettajan määräämän hyväksymispisterajan mukaisen kokonaispistemäärän harjoitustehtävistä ja tentistä. Opettaja päättää arvioinninkohteiden osuudet opintojakson kokonaispisteistä (esim. 20 % laskuharjoitukset, 80 % tentti). Lisäksi kurssiin sisältyvä laboratoriotyö on suoritettava hyväksytysti.

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa laskea materiaaliderivaatan annetussa virtaustilanteessa sekä ratkaista tuntemattoman suureen yksinkertaisissa ja hyvin määritellyissä virtaustilanteissa. Opiskelija osaa arvioida, millä ehdoilla virtausyhtälöille on olemassa ratkaisu eri virtaustilanteissa, sekä johtaa Navier-Stokes-yhtälön lähtien mikroskooppisista säilymislaeista. Hän osaa muodostaa virtafunktion ja nopeuspotentiaalin annetulle virtauskentällä ja tietää, millä ehdoin ne ovat olemassa sekä uusia ratkaisuja kitkattoman tasovirtauksen perusratkaisuista. Hän osaa myös soveltaa kitkattomien tasovirtausten teoriaa yksinkertaisissa ongelmissa.

Lisätietoja

Ajankohta syyslukukauden 2. periodi, vuosittain

Kirjallisuus

  • Frank M. White, Fluid Mechanics, ISBN: 978-007-131121-2; ISBN: 978-007-131121-2

Suoritustavat

Tapa 1

Valitaan kaikki merkityt osat
Suoritustapojen osat
x

Osallistuminen opetukseen (4 op)

Tyyppi:
Osallistuminen opetukseen
Arviointiasteikko:
0-5
Suorituskieli:
englanti, suomi

Opetus