FYSP1020 Värähtelyt ja termodynamiikka (5 op)

Opinnon taso:
Perusopinnot
Arviointiasteikko:
0-5
Suorituskieli:
suomi
Vastuuorganisaatio:
Fysiikan laitos
Opetussuunnitelmakaudet:
2017-2018, 2018-2019, 2019-2020

Kuvaus

Sisältö

Värähtelyliike, harmoninen värähtelijä, heilurit; Virtausmekaniikkaa, hydrostaattinen paine, noste, Bernoullin yhtälö; Aaltoliikeoppia, interferenssi, seisovat aallot, ääniaallot; Lämpötila, lämpömäärä ja lämpökapasiteetit; Ideaalikaasun tilanyhtälö, kineettistä kaasuteoriaa; Termodynaamiset tilamuutokset, pääsäännöt; Lämpökoneet, Carnot’n kierto; Entropia.

Suoritustavat

Keskustelut ja vuorovaikutteiset tilaisuudet, harjoitustehtävät, projektityö, tentti.

Arviointiperusteet

Opintojakson suorittamiseen vaaditaan, että opiskelija saa vähintään opettajan määräämän hyväksymispisterajan mukaisen kokonaispistemäärän arvioinninkohteista (esim. harjoitustehtävät, projektityö ja tentti). Opettaja päättää arvioinninkohteiden osuudet opintojakson kokonaispisteistä.

Osaamistavoitteet

Suoritettuaan opintojakson opiskelija osaa tunnistaa ehdot harmoniselle värähtelylle ja soveltaa värähtelyliikkeen dynamiikkaa yksiulotteisissa tilanteissa. Opiskelija osaa ratkaista pelkistettyjä staattisia ja dynaamisia ongelmia ideaalisille, laminaarisesti virtaaville fluideille. Opiskelija osaa myös soveltaa superpositioperiaatetta pitkittäisissä ja poikittaisissa yksi- ja kaksiulotteisissa aaltoliikkeissä. Hän osaa luetella termodynamiikan pääsäännöt, tärkeimmät termodynaamiset prosessit ja soveltaa niitä lämpökoneiden tarkasteluun sekä luetella ideaalikaasun ja kiinteän aineen termodynaamisia ominaisuuksia ja perustella niitä materian mikroskooppisella rakenteella.

Lisätietoja

Ajankohta syyslukukauden 2. periodi.

Oppimateriaalit

Verkkomateriaali, opetusvideot.

Kirjallisuus

  • Randall D. Knight. Physics for Scientists and Engineers - A Strategic Approach with Modern Physics. ISBN 978-0-13-394265-1. Harlow, Essex: Pearson Education, 2017.; ISBN: 978-0-13-394265-1

Suoritustavat

Tapa 1

Valitaan kaikki merkityt osat
Suoritustapojen osat
x

Osallistuminen opetukseen (5 op)

Tyyppi:
Osallistuminen opetukseen
Arviointiasteikko:
0-5
Suorituskieli:
suomi

Opetus