FYSP1010 Mekaniikan perusteet (5 op)

Opinnon taso:
Perusopinnot
Arviointiasteikko:
Hyväksytty - hylätty
Suorituskieli:
suomi
Vastuuorganisaatio:
Fysiikan laitos
Opetussuunnitelmakaudet:
2017-2018, 2018-2019, 2019-2020

Kuvaus

Sisältö

Liikkeen ja voimien kuvaaminen vektoreilla; Newtonin lait; Liikemäärän ja pyörimismäärän periaatteet; Energiaperiaate; Newtonin gravitaatiolaki.

Suoritustavat

Keskustelut ja vuorovaikutteiset tilaisuudet, harjoitustehtävät, projektityö, tentti.

Arviointiperusteet

Opintojakson suorittamiseen vaaditaan, että opiskelija saa vähintään opettajan määräämän hyväksymispisterajan mukaisen kokonaispistemäärän arvioinninkohteista (esim. harjoitustehtävät, projektityö ja tentti). Opettaja päättää arvioinninkohteiden osuudet opintojakson kokonaispisteistä.

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa kuvailla pistemäisen kappaleen liikettä sekä analysoida ja mallintaa pistemäisen kappaleen kokemat voimat, tehdä tarvittavia fysikaalisesti järkeviä oletuksia, muodostaa ja ratkaista kappaleen liikeyhtälön sekä tarkastella ratkaisun mielekkyyttä. Opiskelija osaa soveltaa liikemäärän ja energian säilymislakeja monen kappaleen ongelmissa sekä hyödyntää työn ja potentiaalienergian käsitteitä pistemäisten kappaleiden ongelmissa. Hän osaa analysoida jäykkien kappaleiden statiikkaa sekä pyörivien ja vierivien jäykkien symmetristen kappaleiden dynamiikkaa. Hän osaa myös soveltaa Newtonin lakeja taivaanmekaniikkaan.

Lisätietoja

Ajankohta syyslukukauden 1. periodi.

Oppimateriaalit

Verkkomateriaali, opetusvideot.

Kirjallisuus

  • Randall D. Knight. Physics for Scientists and Engineers - A Strategic Approach with Modern Physics. ISBN 978-0-13-394265-1. Harlow, Essex: Pearson Education, 2017.; ISBN: 978-0-13-394265-1

Suoritustavat

Tapa 1

Valitaan kaikki merkityt osat
Suoritustapojen osat
x

Osallistuminen opetukseen (5 op)

Tyyppi:
Osallistuminen opetukseen
Arviointiasteikko:
Hyväksytty - hylätty
Suorituskieli:
suomi

Opetus