TJTA656 Liikuntateknologia ja pelillistäminen (5 op)

Opinnon taso:
Aineopinnot
Arviointiasteikko:
0-5
Suorituskieli:
englanti, suomi
Vastuuorganisaatio:
Informaatioteknologian tiedekunta
Opetussuunnitelmakaudet:
2017-2018, 2018-2019, 2019-2020

Kuvaus

Sisältö
Kurssilla tehdään kurssityö, joka on pienimuotoinen tutkimus soveltuvasta aiheesta, jonka tulee liittyä liikunta-, hyvinvointi- tai terveysteknologian käyttöön tai liikunnan/terveyden pelillistämiseen teknologian keinoin. Myös digitaaliset liikuntapelit ja niiden käyttö soveltuvat tutkimuksen aiheeksi.

Kurssin teeman lisäksi kurssilla opetellaan tutkimuksen tekemistä ja raportointia sekä vastuun ottamista omasta työskentelystä, sillä kurssi toteutetaan pääosin tai (tilanteen niin vaatiessa) kokonaan etänä.

Kurssilla on aloitusluento, itsenäisen työskentelyn vaihe (vajaa 2 kk) ja loppuseminaarit.
Kurssin tarkempi ohjeistus annetaan aloitusluennolla; se tulee löytymään myös kurssin Moodle-työtilasta. Loppuseminaarissa esitellään oma kurssityö (15-20min/esitys + 5-10min keskustelu). Aloitusluennon ja loppuseminaarien välinen aika on itsenäistä työskentelyä.

Aloitusluento on 2.6.2020. Aloitusluennolle osallistuminen on pakollista tai vähintäänkin erittäin suositeltavaa. Jos et pysty osallistumaan aloitusluennolle, mutta haluat osallistua kurssille, ota yhteys luennoitsijaan mahdollisimman hyvissä ajoin. Aloitusluento pidetään virtuaalisesti (todennäköisesti Zoom) ja siitä tulee myös tallenne.

Loppuseminaarit pidetään elokuussa – alustavasti viikolla 32 (aika tarkentuu myöhemmin – viikko voi vaihtua). Loppuseminaari, jossa oma kurssityö esitellään, on pakollinen. Loppuseminaarit pidetään tilanteesta riippuen joko yliopiston tiloissa tai sitten virtuaalisesti. Tästä tiedotetaan lähempänä ajankohtaa.

Kurssin suorituspäivämääräksi merkataan kaikille 31.7.2020 (kurssityön palautuksen deadline on ennen tätä).

HUOM! Ajankohtaisin tieto kurssista tulee löytymään kurssin Moodle-työtilasta. Mahdollisista muutoksista ja päivityksistä ilmoitetaan vain siellä + kurssin sähköpostilistalla. On opiskelijan itsensä vastuulla seurata kurssiin liittyvää tiedottamista!
Suoritustavat
Aloitusluento + kurssityö + loppuseminaarit.

Kurssilla tehdään (yksin) kurssityö. Kurssityö sisältää pienimuotoisen tutkimuksen tekemisen ja tutkimusraportin kirjoittamisen. Kurssilla ei ole tenttiä.
Tutkimuksesta kirjoitetaan tutkimusraportti, joka sisältää lyhyen kirjallisuuskatsauksen työn aiheesta, kuvauksen datan keräämisestä (esim. kysely / haastattelut) ja analysoinnista, tulosten raportoinnin ja johtopäätökset.

Kurssityön (= tutkimusraportin) ohjepituus on 5 sivua (Book Antigua, 12, riviväli 1) + kansisivu + lähteet. Kielen tulee olla suomi tai englanti.

Kurssityön tulee noudattaa raportointiohjetta (https://www.jyu.fi/it/fi/ohjeita-opiskelijalle/opiskelu/pro-gradu-tutkielma/tjt-kyber-kog/raportointiohje1-2_tammikuu2018.pdf) seuraavilta osin: 3.1 Asetteluohjeet ja tekstisisältö, 3.3 Lähdeviitteet, 4.1 Kirjoitustyyli ja kieliasu, LIITE 1 LÄHDETIETOJEN ESITTÄMINEN.

Kurssityön tulee sisältää seuraavat luvut eli rakenne on seuraava:
Kansisivu (jossa työn otsikko, nimi, sähköpostiosoite)
1. Johdanto
2. Tausta (tämän voi nimetä tutkimusaiheen mukaan)
3. Metodologia (jossa kuvataan datan keräys ja analysointi)
4. Tulokset
5. Johtopäätökset
Lähdeluettelo

Kaikki työt tarkastetaan plagioinnin ehkäisemiseksi Turnitin -järjestelmässä.

Arvostelu: 0-5.
Arviointiperusteet
Arvostelu: 1-5 / hylätty.
Voi joutua parantamaan omaa työtä, jos uhkana hylätty.
Arviointiin vaikuttaa:
– Tieteellinen ote
– Käytetty lähdekirjallisuus (tieteellisten julkaisujen/lähteiden määrä)
– Tutkimusmenetelmän soveltaminen
– Kerätyn datan / aineiston laajuus
– Tulosten raportointi
– Omien johtopäätösten teko (tulosten pohjalta)
– Kirjoitusasu / kielellinen esittäminen

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoituksena on perehdyttää opiskelija liikunta- ja hyvinvointiteknologian, pelillistämisen ja digitaalisten liikuntapelien keskeisiin teemoihin ja käsitteisiin sekä aiheesta tehtyyn tutkimukseen. Aiheita lähestytään pääosin tietojärjestelmätieteen näkökulmasta. Lisäksi kurssilla opetellaan tutkimuksen tekemistä ja raportointia sekä vastuun ottamista omasta työskentelystä.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija:
1) Ymmärtää kurssin teemaan liittyvät keskeiset osa-alueet,
2) Osaa soveltaa kurssin teemaan liittyviä peruskäsitteitä,
3) Osaa analysoida kurssin teemaan liittyviä ajankohtaisia haasteita ja mahdollisuuksia,
4) On kehittänyt omia valmiuksiaan tutkimuksen tekemiseen ja raportointiin liittyen.

Esitietojen kuvaus

Kurssilla ei ole esitietovaatimuksia. Suositellaan perehtymään aiheeseen itsenäisesti ennen kurssia, jos teema-alue ei ole tuttu.

Oppimateriaalit

Suositellaan luettavaksi seuraavista teoksista soveltuvat osat:

Exergaming usage : hedonic and utilitarian aspects (Kari, 2017) http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-6956-1

Kannustin, koriste ja liikkujan kaveri : tutkimus liikuntateknologian käyttäjyydestä (Moilanen, 2018) http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-7233-2

Lisää suositeltavaa lukumateriaalia löytyy kurssin Moodle-työtilassa.

Suoritustavat

Tapa 1

Valitaan kaikki merkityt osat
Suoritustapojen osat
x
Julkaisematon arviointikohde