TAIA1104 Vertaileva taide- ja kulttuurihistoria (5 op)

Opinnon taso:
Aineopinnot
Arviointiasteikko:
0-5
Suorituskieli:
suomi
Vastuuorganisaatio:
Musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitos
Opetussuunnitelmakaudet:
2017-2018, 2018-2019, 2019-2020

Kuvaus

Sisältö

Vanhan ajan (antiikki, keskiaika, renessanssi) ja uuden ajan alun kulttuurihistoriaa kuvataiteen, kirjallisuuden, filosofian, musiikin, tapakulttuurin ja aatteiden vuorovaikutuksena; perinteisten kaanonien ulkopuoliset kuvastot ja tekstit esimerkiksi magian, taikauskon ja okkultismin aloilta.

Suoritustavat

Kontaktiopetus

Arviointiperusteet

Aktiivinen osallistuminen opetukseen ja annettujen tehtävien suorittaminen hyväksytysti. Tarkemmat arviointiperusteet ilmoitetaan kurssitoteutuman yhteydessä.

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- tuntee vanhan ajan taiteen ja kulttuurin kehityksen pääpiirteet ja osaa suhteuttaa sen yhteydet myöhempiin kulttuurikausiin.
- hahmottaa ikonografisen ja ikonologisen koulukunnan merkityksen osana taidehistorian, kulttuurintutkimuksen ja historiatieteiden kehitystä.
- kykenee hahmottamaan niin sanotun torjutun tiedon (magia, taikausko, esoteeriset liikkeet) historiallisen ja kulttuurisen muotoutumisen suhteessa esimerkiksi tieteeseen ja muihin uskomusjärjestelmiin.
- osaa erottaa akateemisesti tutkitun ja loogisesti perustellun tiedon analogioihin, assosiaatioihin ja intuitioon perustuvasta tiedosta ja niin kutsutusta arkitiedosta.

Esitietojen kuvaus

On suositeltavaa, että opiskelija on suorittanut enimmiltä osin taidehistorian (tai vaihtoehtoisesti kirjallisuuden, historian, etnologian tai vastaavan alan) perusopinnot ja Länsimaisen taiteen kaanon -kurssin, tai omaa muutoin vastaavat tiedot.

Oppimateriaalit

Erikseen sovittava verkkomateriaali

Suoritustavat

Tapa 1

Valitaan kaikki merkityt osat

Tapa 2

Valitaan kaikki merkityt osat
Suoritustapojen osat
x
Julkaisematon arviointikohde
x
Julkaisematon arviointikohde